Zin in fijne popcornpret? Dan moet je Free Guy zien | filmrecensie ★★★★☆

Guy (Ryan Reynolds) is een man van gewoontes. Elke dag staat de bankbediende op, groet zijn goudvis, kleedt zich aan en haalt een koffie. Toch gek dat hij zich onderweg naar zijn werk niets aantrekt van alle achtervolgingen, schietpartijen en berovingen om hem heen.

Game-personage Guy (Ryan Reynolds) in Free guy

Game-personage Guy (Ryan Reynolds) in Free guy

Wat blijkt? Guy leeft in Free City: een anarchistische schietgame à la Fortnite waarin hij figureert als een NPC, een non playable character . Het achtergrondpersonage is onwetend over zijn lot, totdat hij premiejager Molotov (Jodie Comer uit Killing Eve ) tegen het lijf loopt: een stoere en beeldschone hoofdrolspeelster uit hetzelfde computerspel. Opeens voelt Guy vlinders in zijn digitale buik en hij begint punten te scoren om zo op een hoger spelniveau te komen waar hij Molotov kan veroveren.

Eén van de beste nooit verfilmde scripts

Free guy lag jarenlang in Hollywood op de plank als één van de beste nooit verfilmde scripts. Tot steracteur Reynolds en regisseur Shawn Levy het aandurfden om dit verhaal over een opstandig videogamefiguur te bewerken.

Levy (Night at the museum) maakte er een duizelingwekkende achtbaanrit van, die wegkijkt als een slimme cocktail van The Truman show , Groundhog day en Ready player one . ,,De ideale film voor de turbulente, onvoorspelbare en cynische tijden waarin we nu leven’’, pochte de maker.

Ryan Reynolds in vorm als supersul

Reynolds ( Deadpool , The hitman’s bodyguard , X-Men origins: Wolverine ) is prima in vorm als supersul die aanvankelijk niet doorheeft dat hij rondloopt in een voorgeprogrammeerde wereld van bits en bytes. Hij baseerde zijn rol, vertelde hij in een interview, op de naïeve tuinman uit Being there (19790, die door toeval adviseur van de Amerikaanse president wordt.

Maar wanneer hij de matrix kraakt, ontvouwt zich een game-arena vol gewelddadige avatars die met dodelijke gadgets en adembenemende supersprongen het allerhoogste level proberen te halen.

Het resultaat is fijne popcornpret met een wat belegen, maar toch hartverwarmende, existentiële ondertoon.

Film : Free guy. Regie : Shawn Levy. Met : Ryan Reynolds, Jodie Comer, Taika Waititi. Zaal : DNK, Assen; Bios, Drachten; Kinepolis Emmen; Kinepolis en Pathé, Groningen; Bios, Heerenveen; Vue Hoogeveen; Vue Hoogezand; Astra, Klazienaveen; Tivoli, Leeuwarden; Luxor, Meppel; Cine Sneek

Je kunt deze onderwerpen volgen
Film
menu