Dit zijn de boeren in de kick-off van Boer zoekt vrouw. Evert uit Drenthe speurt naar 'iemand die naar hem lacht'. En de oudste deelnemer is de ster van de show

466 agrariërs stonden te popelen om de liefde te vinden via Boer zoekt vrouw. Tien van hen zijn zondagavond voorgesteld in de kick-off van het programma. Van een maagdelijke geitenhouder tot een onstuimige kersenteler en een boerin die naar schapen stinkt: het is een diverse oogst. Met een deelnemer die alle harten nu al doet smelten.

Foto:

Foto: Linelle Deunk/KRO-NCRV

Het voorstelrondje is bedoeld om Nederland kennis te laten met de boeren en potentiële briefschrijvers (m/v) binnen te harken. Wij voorzien alvast lieve berichten aan Hans, een 69-jarige paardenhouder en -fokker uit Brabant. Qua leeftijd is hij de oudste deelnemer ooit aan het populaire KRO-NCRV-boerendatingprogramma. Zolang het kan wil hij blijven werken, ook al kraakt het aan alle kanten. En van een vrouw verwacht hij ook niet dat ze haar opgebouwde leven zomaar kan afbreken. Kijk, daar scoorde hij voor ons al punten mee.

En dat werden er alleen maar meer. Hans vertelde aan presentatrice Yvon Jaspers al 21 jaar weduwnaar te zijn. Nadat zijn vrouw na een ziekbed overleed, stond hij er alleen voor met vier kinderen in de leeftijd van elf tot zeventien. Zijn vrouw had er vertrouwen in dat het goed ging komen, en dat blijkt als zijn drie dochters over hun vader praten. Zij gunnen hem een nieuwe liefde. Nou, wij ook! Deze lieve opaboer met zeven kleinkinderen mag worden bedolven onder de brieven. Een Grietje voor deze Hans, dat zou toch een sprookje zijn.

Traantjes

Wij pinkten wel meer traantjes weg tijdens de uitzending. Zoals bij het verhaal van Rob, een gescheiden 48-jarige wit- en roodlofkweker uit Noord-Holland. „Witlof is mijn grote liefde, maar er is een grotere liefde en dat is mijn kleine mannetje”, zagen we hem vol vertedering vertellen. De achtjarige jongen met het syndroom van Down viel een aantal jaar geleden in een waterput en heeft het wonder boven wonder gered. Deze man gun je ook gewoon een vrouw met wie hij een kaasplankje of een rolletje ham met een ’augurrekie’ kan delen. ’All you need is lof’, kwamen we tegen op Twitter. Leuk gevonden.

Psychologe

Bij de uitverkorenen in de kick-off-uitzending zaten dit keer twee boerinnen. Hilda (34) is paarden- en melkveehouder op het prachtige Terschelling. Voorheen was ze ’s winters weg van de boerderij om ski-les te geven in Oostenrijk en ging ze veel op pad, maar sinds corona ziet ze de dingen anders en wil ze een man vinden. Een die het ziet zitten om zich te settelen op het waddeneiland, waar daar gaat de boerin niet weg. Als een soort psychologe wist Yvon Jaspers Hilda te ontfutselen dat ze soms een beetje op slot zit en last heeft van een zichzelf aangeprate onzekerheid. Chapeau, dat ze het dan toch heeft aangedurfd zich aan te melden.

Ook een muurtje om zich heen om afgebroken te worden door een man heeft Janine (31), een Limburgse schapenhouder. Zij is vooral heel druk en wil iemand met passie voor de agrarische sector. „Als je mij een knuffel geeft dan stinkt ik gewoon naar schapen. Daar moet je tegen kunnen”, stelde de goedlachse boerin vast. Haar vriendinnen krijgen nu allemaal kinderen, haar vader wordt graag nog een keer opa.

Mocht het nergens op uitdraaien, is Janine misschien wel een match voor de 39-jarige Robert uit Overijssel. Hij heeft met zijn vader een vleesveebedrijf en is vrachtwagenchauffeur. Hij heeft een uitgesproken kinderwens en een „grote mond en een klein hartje.”

Verlegen

Wij zagen een klein rood draadje in de verhalen van drie van de boeren. Gerben (30), een schuchtere geitenhouder uit Utrecht, woont nog thuis, net als zijn broer en zus. Hij melkt samen met zijn moeder, maar als die met pensioen gaat dan wil hij dat met een vriendin samen doen. Die er dus niet is, en ook nooit is geweest. Yvon merkt op dat hij haar maar weinig aankijkt. Gerben is gewoon te verlegen. Dat wordt wat, als hij genoeg brieven krijgt om te gaan speeddaten.

De 58-jarige melkveehouder Evert uit Drenthe is altijd alleen gebleven. Een gezin, had hij wel mooi gevonden, maar het werk ging voor. Nu zoekt hij iemand die naar hem lacht, „Dat maakt je hele dag goed.” Hij runt samen met zijn broer het bedrijf en ze wonen allebei op het erf, nadat hun ouders kort na elkaar zijn overleden.

 

Ook Joost (46), plantenkweker in Brabant, heeft nog nooit een relatie gehad. Hij wil graag „Een vrolijke meid, waarvan de vogeltjes gaan fluiten. Die hebben nog nooit gefloten.” Ook fijn zou een vrouw zijn die wat sfeer in zijn woning brengt, zagen wij. Bijzonder dat iemand die planten kweekt, zelf nul groen in zijn huis heeft staan.

Weggevlogen

De vogeltjes hebben bij de Gelderse kersenteler Rob (51) wel vaak gefloten, maar zijn ook weer hard weggevlogen. De vader van een 12-jarige dochter weet van zichzelf dat hij een pleaser is die veel te enthousiast overal bovenop duikt. Tijdens zijn tv-zoektocht gaat hij het rustiger aan doen, vertelde hij aan Yvon. Wij zijn heel benieuwd of de passievolle boer dat volhoudt.

En dan de kers op de taart zondagavond: Jouke (31), melkveehouder uit Friesland. Hij houdt van mensen die een eigen plan trekken. Sinds zijn 20e runt hij het bedrijf, nadat zijn vader een hersenbloeding kreeg. Zijn ouders leunen op hem – „dat zeg ik niet om zielig te doen” – en zij gaan binnenkort verhuizen. Hij kan naar eigen zeggen prima alleen zijn, maar houdt volgens zijn moeder erg van drukte en gezelligheid. Wij vermoeden dat een karrenvracht aan aanbidsters zich meldt bij de programmamakers. De briefschrijvers hebben twee weken de tijd; de vijf boeren met de meeste brieven worden vanaf januari 2022 gevolgd.

Hoogtepunt

Sowieso lof (en love) voor alle deelnemers, die zich kwetsbaar opstellen. „Het was erg moeilijk kiezen uit zoveel aanmeldingen. In principe is elke boer geschikt om mee te doen, maar wij willen voor het programma natuurlijk verschil in leeftijd, in bedrijf, maar ook in karakter. Dat is erg goed gelukt”, vertelde Jaspers eerder.

Dieptepunt

Hooguit dat het een ’traditionele’ zoektocht is, met mannen op zoek naar vrouwen en vice versa. Op bijvoorbeeld boerin Bertie werd in 2014 driftig geschreven. Maar het gaat natuurlijk om de zoektocht naar de liefde, het is geen inclusiviteitsshow.

Verrassing

Dat voor het eerst in de geschiedenis van het programma, waarvan het twaalfde seizoen ingaat, een bijna 70-jarige boer via de tv een vrouw hoopt te vinden. Hij is voor ons nu al de ster van de show.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
menu