Janke Dekker stopt als voorzitter meldpunt Mores. Artikel in Volkskrant over haar man Tom Egbers bevat 'onjuistheden'

Janke Dekker stopt als voorzitter van Mores.

Janke Dekker stopt als voorzitter van Mores. ANP

Janke Dekker treedt per direct terug als voorzitter van Mores, een meldpunt voor ongewenste omgangsvormen in de podiumkunsten-, televisie- en filmsector.
Lees meer over
Media
Midden-Drenthe

Dat laat Dekker zondag weten in en persverklaring. Haar functie wordt vanaf nu vervuld door medebestuurslid Amber de Vente.

Janke Dekker was sinds 2018 bestuursvoorzitter van het meldpunt. Eerder dit jaar legde ze haar taken al tijdelijk neer, maar die zou ze per april weer oppakken.

‘Onjuistheden’

In de verklaring die de uit Beilen afkomstige Dekker via haar advocaat Richard Korver heeft verstuurd, gaat zij verder niet in op het waarom van haar aftreden. Dat zegt ze op een later moment deze week te zullen doen. Wel gaat ze uitgebreid in op het artikel dat de Volkskrant vrijdag publiceerde over grensoverschrijdend gedrag op de redactie van NOS Sport.

In dat artikel kwam haar echtgenoot Tom Egbers naar voren als iemand die zich daar schuldig aan had gemaakt. Volgens Dekker bevat het artikel „een aantal onjuistheden” die zij graag recht wil zetten.

Volgens Dekker gaat het door al het nieuws rond haar echtgenoot Egbers niet goed met hem. „Ik houd dit statement, mede gezien het feit dat het met de gezondheid van mijn man door deze onjuiste berichtgeving en met name de gevolgen daarvan niet goed gaat, inhoudelijk verder kort.”

Over de inhoud zegt ze: „Er was sprake van een affaire in een periode dat het niet goed ging met Tom. Dat was een wederkerige relatie waarbij ook de jonge vrouw initiatieven nam en bijvoorbeeld een grote hoeveelheid berichten aan mijn man verstuurde.”

Dat Dekker nu aftreedt lag in de lijn der verwachting. Bestuursleden van Mores zouden direct aftreden wanneer er meldingen binnenkomen die over zichzelf of familieleden gaan. Dat zei Dekker begin dit jaar in het Radio 1-programma Mischa!. Het gesprek ging onder meer over het aangekondigde onderzoek naar wangedrag bij NOS Sport.

Tom Egbers stopt tijdelijk

Vrijdag werd via de Volkskrant bekend dat Tom Egbers zich daar schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend en intimiderend gedrag. Zo zou hij bijvoorbeeld een vrouwelijke collega hebben gepest met wie hij een affaire zou hebben gehad.

De presentator heeft zijn werkzaamheden als presentator bij NOS Sport tijdelijk neergelegd, meldt de Volkskrant zaterdag. Onduidelijk is hoelang zijn afwezigheid zal duren.