Talpa maakt einde aan alle verwarring. Vandaag Inside keert maandag terug bij SBS6, mét Johan Derksen. 'Hij heeft duidelijk genoeg afstand genomen'

Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen. Foto: Archief ANP

Het programma Vandaag Inside keert aanstaande maandag terug op televisie met Johan Derksen en Wilfred Genee en René van der Gijp. Dat meldt Talpa donderdag in een verklaring.
Lees meer over
Media
Aa en Hunze
Assen

De drie presentatoren besloten 29 april te stoppen na een storm van commotie over een bekentenis van Derksen, dat hij een halve eeuw geleden een bewusteloze vrouw zou hebben gepenetreerd met een kaars. Later herriep hij zijn verhaal en zei dat er geen penetratie was geweest.

„Naar aanleiding van de uitzending trokken velen de handen van Johan af. Radiostations, theaters en voor zijn gevoel ook Talpa”, zegt Marco Louwerens, directeur TV.

„Wij hebben hem duidelijk gemaakt dat wij hem niet gecanceld hebben, maar dat we wel glashelder stelling namen tegen de manier waarop hij zijn punt duidelijk wilde maken en hoe daar vervolgens op gereageerd werd en met het onderwerp is omgegaan.”

’Stap te ver’

Louwerens, door het VI-trio steevast ’directeurtje’ genoemd, zegt te weten dat de mannen af en toe op het randje lopen. „En dat typeert het programma, maar dit was vanzelfsprekend in meerdere opzichten een stap te ver. Johan heeft wat ons betreft duidelijk genoeg afstand genomen van hetgeen er mis is gegaan. De keuze om te stoppen lag bij hem, maar inmiddels is het hem duidelijk geworden dat zelfs de grootste criticasters vinden dat een programma als Vandaag Inside een plek moet hebben in het Nederlandse medialandschap.”

En die mening deelt Talpa: „Vandaag Inside blijft een programma waar onder andere discussies en gesprekken over uiteenlopende (gevoelige) thema’s in de openbaarheid gevoerd worden.”

Kijkcijferhit

VI is de grote hit van SBS6. Veronica Inside, zoals het programma vroeger heette, trok in 2019, 2020 en 2021 gemiddeld rond de 620.000 kijkers. Sinds januari 2022 is VI dagelijks te zien op SBS6 en ligt het gemiddelde aantal kijkcijfers tussen de 800.000 en 900.000.

Verwarring

Woensdag ontstond er veel verwarring over de eventuele terugkeer van het programma toen Derksen aan meerdere media, waaronder aan deze krant, had bevestigd dat Vandaag Inside vanaf maandag weer op de buis zou verschijnen. In een korte verklaring liet Talpa, die mogelijk zelf de regie wilde houden, weten dat Derksen voor zijn beurt had gesproken.

„De berichtgeving met betrekking tot een terugkeer van het programma Vandaag Inside op SBS6 is voorbarig. We hebben afgelopen zondag een goed gesprek gehad met de mannen om in alle rust terug te kijken op de afgelopen weken en hetgeen gebeurd is”, aldus een woordvoerder van Talpa.

Akwasi-rel

Het kaarsincident vertoont gelijkenissen met een soortgelijke rel in juni 2020. Toen vielen veel mensen over een grappig bedoelde opmerking die Derksen maakte over Zwarte Piet en rapper Akwasi. Derksen riep toen ook geen zin meer te hebben in het programma. Hij liet in zijn biografie echter weten dat John de Mol, de baas van Talpa, hem toen aan zijn contract hield.

Talpa Network wilde de afgelopen twee weken geen toelichting geven op de vraag of dit nu ook een rol speelde.

Nieuws

menu