Netflixtip van de week: The Shining

The Shining met Jack Nicholson en Shelley Duvall.

Zenders en televisiekanalen storten een lawine van films, series en documentaires over ons uit. Sommige krijgen direct aandacht, maar veel ligt in het verborgene te flonkeren. Deze rubriek haalt elke week zo’n Netflix-juweel naar boven. Deze week: The Shining.
Lees meer over
Media

Film: The Shining

Regie: Stanley Kubrick

Met: Jack Nicholson, Shelley Duvall

Te zien op: Netflix

Ter ere van Halloween en het 40-jarig bestaan van de film dit keer een absolute klassieker als kijktip: The Shining , sinds deze maand weer te zien via de streaminggigant. Iedere filmliefhebber moet deze film minstens eenmaal zien. Al is het maar vanwege de legendarische trapscène tussen hoofdrolspelers Jack Nicholson en Shelley Duvall. Regisseur Stanley Kubrick liet de scène liefst 127 keer (!) uitvoeren. Een ander fragment zelfs nog vaker.

Het resultaat van dit acteursgemartel is een psychologische horrorfilm die terecht te boek staat als een van de beste in het genre. Het is fascinerend te zien hoe alcoholische vader Jack Torrance compleet ontspoort terwijl zoontje Danny flitsen van gruwelijke moorden ziet. Het enorme, lege hotel The Overlook biedt voor dat alles de perfecte locatie.

The Shining is een horrorfilm die niet leunt op luide, onverwachte geluiden en monsters die plotseling de camera inspringen. Het heeft ook geen luchtige scènes tussendoor om je even op adem te laten te komen. Kubrick heeft ze niet nodig om de spanning op te bouwen. Het introduceert de waanzin geleidelijk en vakkundig. Hij grijpt je en houdt je stijf vast tot het voorbij is. En misschien zelfs langer.

Lees ook

Nieuws

Meest gelezen

menu