Tom Egbers over grensoverschrijdende cultuur bij NOS Sport: 'Ik laat mij na 4 decennia niet zomaar bij grofvuil zetten'

Tom Egbers.

Tom Egbers. Foto: ANP

Tom Egbers laat zich ,,na vier decennia niet zomaar bij het grofvuil zetten”.
Lees meer over
Media

Dat zei de NOS-coryfee vrijdag in de talkshow Khalid & Sophie . Hij reageerde hier voor het eerst uitgebreid op de verhalen over wangedrag op de werkvloer bij NOS Sport, waar de Volkskrant over publiceerde. Eerder werd al bekend dat hij de komende maanden niet op televisie te zien is.

Egbers erkende de affaire, die vanaf 2005 plaatsvond met een twintig jaar jongere collega. Volgens de presentator heeft hij alleen maar gezoend met de vrouw en brak hij de affaire na drie jaar af.

,,Het raakt me”, zei een zichtbaar geëmotioneerde Egbers in de uitzending. ,,Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken. En ik wil met iedereen in gesprek die zich door mij onveilig heeft gevoeld. Maar ik laat mij niet na vier decennia bij het grofvuil gezet worden. Dat laat ik niet zomaar gebeuren.”

Egbers erkende in het gesprek wel dat ,,de cultuur bij Studio Sport moet veranderen, die is niet goed”. Maar hij beklemtoont ook dat er de afgelopen jaren al zaken zijn veranderd. Zo wees Egbers erop dat er tegenwoordig meer vrouwen op de redactie werken dan in het verleden het geval was.

Buitenechtelijke escapades

De presentator stelde dat hij gedurende de 32 jaar dat hij een relatie met zijn vrouw Janke Dekker heeft ,,duistere periodes” heeft gekend ”waarin ik mij eenzaam en ongelukkig voelde”. In deze fasen had hij ,,meerdere buitenechtelijke escapades waarmee ik mijn gezin veel verdriet heb gedaan”. Egbers is hiervoor ook in therapie geweest, vertelde hij.

Nadat hij de affaire met de collega had verbroken, bleef de vrouw hem volgens Egbers lastigvallen. Hij beklemtoont dat hij na het verbreken van de affaire zelf naar de hoofdredactie en directie van de NOS is gestapt. ,,Ik zei: dan treed ik terug bij Andere Tijden Sport . Maar na urenlange gesprekken bleek dat zij vonden dat het mogelijk was om aan te blijven, ook voor haar”, aldus Egbers bij Khalid & Sophie . ,,Wat ik te horen kreeg was: deal with it, los het op.”

In het Volkskrant -artikel wordt gezegd dat Egbers op de redactie uitspraken deed als ,,serpent” en ,,as van het kwaad” over de vrouw. ,,Dat heb ik fout gedaan, dat was in woede”, erkent hij. ,,Ik had mijn collega’s daar geen deelgenoot van moeten maken.” Hij ontkent ten stelligste dat hij een doodsbedreiging zou hebben geuit. In het artikel stond beschreven hoe hij een snijbeweging langs zijn keel zou hebben gemaakt. ,,Ik ben niet iemand die doodsbedreigingen uit, dat is niet gebeurd.”

De NOS geeft vrijdagavond geen reactie op het interview van Egbers in de talkshow.