Zien we Bram Douwes straks terug in de finale van De Slimste Mens? Lees hier of hij Dennis Weening en Lisa Loeb te slim af was

In een trui waarop in grote letters #KonMinder staat speelde de Groningse Bram Douwes voor de zevende dag op rij een ronde in de populaire tv-quiz De Slimste Mens. Hij is zowel tv-maker Dennis Weening als cabaretière Lisa Loeb te slim af.

Bram Douwes in de stoel van tv-quiz De Slimste Mens.

Bram Douwes in de stoel van tv-quiz De Slimste Mens. Foto: Eigen foto

Daarmee eindigt hij voorlopig bovenaan in het klassement en verovert hij een plekje in de finaleweek.

,,Kon Minder. Dat is typisch Grunnings he?” vraagt presentator Philip Freriks in de voorstelronde. ,,Dit is het enthousiasme van een Groninger,” aldus Douwes.

Hij is tevreden over zijn prestaties tot nu toe. Al is het soms best een close call geweest. ,,Meneer van Rossem noemt me af en toe de houdini van De Slimste Mens.”

Kerncentrale in Groningen

In één van de vragen van de eerste ronde stond Groningen centraal: ‘in welke provincie zou volgens Mark Rutte een nieuwe kerncentrale kunnen verrijzen’, luidt vraag veertien.

Groningen, antwoordt Douwes overtuigd. ,,Goed idee?” peilt Freriks. ,,Het is echt verschrikkelijk. Mark Ruttes ideeën over Groningen zijn, om Bram Moszkowicz te citeren, abject en infaam.”

,,Het zou daar komen ergens aan de Dollard. Daar is toch helemaal niemand?” probeert Freriks nog. Douwes is het daar duidelijk niet mee eens: ,,Je kan er best over praten, maar ‘er moet een kerncentrale komen, dan doen we die maar in Groningen’, waar slaat dat op,” vuurt hij terug. ,,Het is goed met je.”

Voorsprong

Zonder al te veel moeite weet Bram in de eerste ronde een behoorlijke voorsprong op te bouwen. zijn tellertje staat met het ingaan van de tweede ronde op 100 punten.

Daar verdient hij met een vraag over Manneken Pis zestig punten waarmee hij zijn voorsprong weet te houden. Maar in de puzzelronde verliest Douwes de toppositie aan Loeb.

Gelukkig heeft Dennis Weening duidelijk moeite met de Galerij-ronde. Hij weet maar weinig rockbands te herkennen in de rebusjes. Daar kan Douwes flink van profiteren.

‘Die heb ik zelf in de tuin hangen’

Al is zijn eigen galerij, gevuld met blauwpaarse bloemetjes, wat minder aan hem besteed. Hij herkent er maar drie. ,,Die heb ik thuis zelfs hangen. In de tuin!”

Omdat de andere deelnemers ook weinig van deze flora herkennen, raakt Douwes niet achterop. Met een vraag over Geert Mak wordt hij in de ronde het Collectieve Geheugen met 370 seconden voor derde keer de slimste van de dag.

Niet de enige deelnemer uit Groningen

Woensdag vertelde Douwes nog dat hij van een plek in de finale allerminst zeker was. ,,Er zijn nog drie spelweken voordat we de finale krijgen. Het gaat er niet alleen om hoe lang je erin blijft, maar ook hoe vaak je wint. Volgens mij heb ik tot nu toe twee keer gewonnen, dus het is zeker nog geen kat in ‘t bakkie.” Maar met zijn prestaties van deze week zien we hem sowieso terug in de finaleweek.

Douwes is niet de enige deelnemer uit Groningen. Bert Visscher heeft het vijf afleveringen volgehouden en later deze zomer volgt ook Joost Oomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Media
menu