Deze albumhoezen van Pink Floyd, Led Zeppelin en Golden Earring staan in miljoenen platenkasten. The Art of Hipgnosis hangt dit voorjaar in het Groninger Museum

Een vliegend varken, een regenboogstraal, verliefde robots op de roltrap en blote kinderen die een rots beklimmen. Ze sieren iconische albumhoezen van onder meer Pink Floyd en Led Zeppelin, gemaakt door de Britse ontwerpstudio Hipgnosis. Al decennia lang staan ze bij miljoenen mensen in de platenkast, de komende vier maanden hangen ze in het Groninger Museum. Een deur verder dan Gianni Versace.

Hoezen van Hipgnosis voor - met de klok mee - Peter Gabriel, Wings, Led Zeppelin en Pink Floyd. In het midden een foto van Mick Jagger voor een niet gebruikt ontwerp voor het album Goats Head Soup van The Rolling Stones.

Hoezen van Hipgnosis voor - met de klok mee - Peter Gabriel, Wings, Led Zeppelin en Pink Floyd. In het midden een foto van Mick Jagger voor een niet gebruikt ontwerp voor het album Goats Head Soup van The Rolling Stones. Foto's: Hipgnosis

Lees meer over
Beeldende kunst
Muziek
Stad

Na de Bowie-tentoonstelling en de Stones-expositie (die in 2023 een herstart krijgt) haalt het Groninger Museum opnieuw een muziekgerelateerde expositie naar de Martinistad. Die vult vanaf de opening in de week van Eurosonic/Noorderslag tot medio mei acht zalen van het Mendini paviljoen.

Wereldprimeur

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's