Een dikke pil over Bruce Springsteen. Alles wat je ooit wilde weten over The Boss staat in dit nogal prijzige boek | recensie ★★★☆☆

Bruce Springsteen. ANP

Vijftig jaar geleden debuteerde Bruce Springsteen. Het boek ‘Bruce Springsteen Compleet’ vertelt de verhalen achter de 344 liedjes die The Boss sindsdien uitbracht.
Lees meer over
Muziek
Boeken

Het op 5 januari 1973 uitgebrachte Greetings From Asbury Park, N.J. markeert de start van een reeks klassieke popalbums, waarop The Boss zich bij uitstek als kroniekschrijver van Amerika in de jaren zeventig manifesteert.

American Dream

Goedbeschouwd is zijn carrière er eentje in de categorie American Dream : Geloven in jezelf, hard werken en een portie geluk, maar ook met vallen en opstaan. Het loopt als een rode draad door zijn oeuvre, en door dit boek, heen.

Daarentegen vertonen Springsteens platen van de laatste jaren wel wat zwakke plekken. Zijn meest recente, het vorig jaar verschenen Only The Strong Survive geldt nou niet bepaald als een hoogvlieger. Dit boek, een uit het Frans vertaalde naslagwerk van Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin, loopt tot en met Letter To You ( 2020).

Dat Springsteen zijn beste werk in de jaren 70 en 80 heeft gemaakt, is voor niemand een geheim. Met name de totstandkoming van de trilogie Born To Run , Darkness On The Edge Of Town en The River en de diepere achtergronden van liedjes op die platen – zoals Thunder Road , Jungleland en The River - lezen als spannende jongensboeken. De invloed van Hank Williams, de rol van de leden van de E-Street Band en zijn problemen met zijn ontdekker en eerste manager Mike Appel. Alles komt voorbij.

En Springsteen zat nooit verlegen om nieuw materiaal. De tracklist van een album ging soms wel een paar keer over de kop. Of kenden een lange aanlooptijd, zoals Born In The USA . In 1982 opgenomen, twee jaar later uitgebracht. Terwijl zo’n 80 liedjes op de plank belandden - als we de auteurs mogen geloven.

Geen diepgravende analyses

Verwacht geen diepgravende analyses of duiding. Daarvoor zijn Peter Ames Carlins biografie en natuurlijk Springsteens autobiografie Born To Run de place to be . In Bruce Springsteen Compleet gaat het om feiten, achtergronden en interpretaties, ingekleurd met flarden interviews, waarbij eigen onderzoek nagenoeg niet aan bod komt.

Gelukkig is er wel aandacht voor de Nederlandse en in het bijzonder Groninger afkomst van The Boss. Maar die opent geen nieuwe deuren - in ieder geval niet van het kaliber als Springsteen in Nederland , het inmiddels zeldzame en veel gezochte boek van Muriël Kleisterlee en Jos Westenberg.

Als naslagwerk doet deze dikke pil het goed, als leesboek mede door het gewicht (bijna 3 kilo!) wat minder en ergens begint de formule van deze serie wat te knagen. Het eigen onderzoek van beide auteurs is te beperkt; voor 60 euro mag je ook wat fonkelnieuwe feiten verwachten. Derhalve gesneden koek voor de gemiddelde Springsteen-fan en voor de doorsnee liefhebber vooral een dure aanschaf.

Titel Bruce Springsteen Compleet

Auteur Jean-Michel Guesdon en Philippe Margotin (vertaling: Vitataal)

Uitgeverij WBooks

Prijs 59,95 euro (680 blz.)

★★★☆☆