Gronings trio Traumahelikopter maakt punk met gevoel en moedigt ons aan mild voor onszelf én de ander te zijn

Traumahelikopter, met (vlnr.) Daan van Dalen, Mark van der Ploeg en Roel van Berloo.

De wereld staat in de fik. Het is het nieuwe logo van Traumahelikopter, de Groningse band die na een adempauze helemaal terug is. ,,Punk with feelings”, zegt zanger en gitarist Mark van der Ploeg over de vierde plaat, ‘Save Yourself’.
Lees meer over
Muziek

Het mooiste compliment dat iemand hem kan geven, ontving Mark van der Ploeg vorige week vrijdag. Op uitnodiging van het trio Traumahelikopter was de jonge band No Brains vanuit Utrecht naar Groningen gekomen om te spelen in een pizzatent in het randprogramma van ESNS. ,,Een van die jongens zei dat hij toen hij 10 was van zijn zakgeld een plaat van ons had gekocht. Dat vond ik zo leuk om te horen. Zo keek ik zelf ooit naar The Black Lips, toen wilde ik ook een band beginnen. Het is zo tof dat wij ook zoiets hebben betekend voor andere kids.”

Terug bij de punk

De 35-jarige Van der Ploeg is sowieso wel blij met hoe de nieuwe plaat, de opvolger van Competition Stripe (2016), wordt ontvangen. Voor hem voelt het alsof de band, na twaalf jaar en het tonen van een consistente muzikale lijn, echt goed wordt begrepen. ,,Ik merk dat we nu worden erkend als een autonome band. We breken nooit radicaal met wat we eerder hebben gedaan, maar we stoppen er wel ervaring in. En nu zijn we terug bij punk en komt alles samen.”

Traumahelikopter bestaat nog steeds uit Van der Ploeg, Daan van Dalen (uit Houwerzijl, gitaar én ditmaal voor het eerst producer) en de Brabantse 40’er Roel van Berloo (drums). Het trio had een vliegende start en trad veelvuldig op in Europa en Amerika. In 2017 was de koek even op, vandaar de adempauze. ,,Maar we hebben altijd de intentie gehad om de draad weer op te pakken.” Dat gebeurde tijdens corona, met Save Yourself – en een werk van de Groningse kunstenaar Hans Hoekstra op de hoes – als tastbaar resultaat.

Opgedragen aan Jan Kooi

Waar eerdere platen respectievelijk enigszins in de geest van The Gories, het Nieuw-Zeelandse label Flying Nun (o.a. The Chills) en de indierock uit de jaren 90 werden gemaakt, waait er nu de wind van Wipers door de elementaire muziek van het trio. ,,Een van mijn favoriete bands ooit. Rechtdoor, met veel bezieling en emotie. Die combinatie vind ik geweldig.” Wie goed luistert hoort de invloed van Greg Sage (Wipers) bijvoorbeeld in het afsluitende Geen Zon , het enige lied in het Nederlands. Inderdaad, de taal die Van der Ploeg ook verkende met zijn tussendoorproject Mark Lada’s Golden Arches.

Save Yourself is opgedragen aan de in 2021 overleden Jan Kooi, de alom geliefde muziekliefhebber die onder meer vanuit zijn platenzaak Elpee in Groningen veel mensen inspireerde. Hij bracht ook de eerste single van Traumahelikopter uit op zijn label Kogar. ,,En hij heeft ons op het juiste spoor gezet.”

Niet de gemakkelijkste jaren

Het verlies van Kooi laat zich voelen, maar Van der Ploeg kreeg de afgelopen jaren meer voor de kiezen. ,,Ik heb persoonlijk niet de gemakkelijkste jaren achter de rug. Dat heeft met Jan te maken, maar ook met verlies nog dichterbij. Daarover wil ik verder niet al te veel uitweiden. Maar de plaat is wel een document over die periode.”

Hij noemt de wereld chaotisch en ongrijpbaar en reflecteert daarop op de manier die hem past. Als klassieke songschrijver zit hij op de rand van zijn bed, de gitaar op schoot, en probeert zich creatief te uiten. De zeker live fel gebrachte liedjes ademen op aanstekelijke wijze punk en pop. ,,Er zit wat gelaagdheid en thematiek betreft wel meer in.”

Aanklacht tegen egoïsme, consumentisme en doorgeschoten individualisme

Tijdens het gesprek komt een woord vaker terug: verbinding. ,,Iedereen heeft behoefte aan verbinding. Er is die turbulente buitenwereld waarin extremen tegenover elkaar worden gezet bijvoorbeeld. Daar heb ik het een tijd moeilijk mee gehad. Maar het leven is kort en kwetsbaar, ik heb de indruk dat veel mensen dat vaak uit het oog verliezen.”

De titel van de plaat is dan ook een aanmoediging om wat mild voor jezelf én de ander te zijn. Al is het eveneens een aanklacht tegen egoïsme, consumentisme en doorgeschoten individualisme.

Muziek waardevoller sinds werk in de zorg

,,Betekenisvol”, noemt Van der Ploeg zijn werk als woonbegeleider van mensen met dementie. ,,Ik vind het heerlijk dat werk naast de muziek te hebben. Het voelt alsof muziek waardevoller voor me is sinds ik dat doe. De muziekwereld is toch wel leeg met steeds weer nieuwe hypes. Ik ben blij dat wij met ons drieën nog altijd dat oorspronkelijke gevoel kennen. Iets tofs proberen te maken, dat is ons uitgangspunt. Want daar gaat het uiteindelijk om. We hebben er alle drie genoeg voor over om de band te willen combineren met ons werk, muziek is een belangrijk onderdeel van onze identiteit.”

Tournee

Traumahelikopter trapt de Nederlandse tournee af in Doka, Amsterdam (26/1) en speelt verder o.a. in Eureka, Zwolle (3/2) en Vera, Groningen (23/2). ‘Save Yourself’ is uitgebracht door Excelsior.