Wu Wei en Klaas Hekman: Oostum Wind. Er gebeurt veel meer dan die enkele ‘piep-knor’ | CD-recensie jazz ★★★☆☆

Vorig jaar kon de ZomerJazzFietsTour in Groningen niet doorgaan. Wel werden er acht concertjes opgenomen voor internet. Een daarvan is nu op cd gezet: van het duo Klaas Hekman en Wu Wei.

CD-hoes van Wu Wei en Klaas Hekman: Oostum Wind

CD-hoes van Wu Wei en Klaas Hekman: Oostum Wind

De een uit Rotterdam, de ander uit China. De een op de bassaxofoon, de ander op de ‘sheng’, een mondorgel van bamboe. Het ene instrument is anderhalve eeuw oud, het andere kent een traditie van drieduizend jaar. Twee werelden treffen elkaar in het kerkje van Oostum.

Spontane improvisatie is hun taal. De ‘sheng’ kan goed piepen, de bassax kan heerlijk knorren. Maar er gebeurt veel meer dan die enkele ‘piep-knor’. Je hoort de twee elkaar aftasten, toenaderen, concentreren, reageren en samenkomen. Wanneer ze beiden tegelijk de registers opentrekken klinkt het geheel even als een kerkorgel.

Maar hoor ook het fluisterstille Night , het echoënde Geräusch of de zachte bries in Reed . Ze speelden er buiten voor koeien en bliezen in de storm: echte ‘Oostum wind’. Op zjft.nl staat een deel van de opnames en is te aanschouwen, hoe de muziek tussen de twee ontstaat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
menu