Hun debuut verschijnt vandaag 25 jaar na dato. Betekent dat de wederopstanding van rockband Galaxy uit Groningen? 'We duiken volgende maand de repetitieruimte in'

Bart Schwertmann in de oude Phaff-fabriek naast De Tramwerkplaats in Groningen. Foto: Albert Jan de Boer

Lang wachten wordt beloond: na 25 jaar heeft de Groninger progrockband Galaxy eindelijk zijn debuutalbum uitgebracht. Runaway Men bevat acht songs die de groep in 1997 opnam vlak voordat het doek viel. Maar het viertal verloor elkaar niet uit het oog en besloot onlangs het album af te maken. Zanger Bart Schwertmann uit Hoogkerk vertelt hoe dat in z’n werk ging.
Lees meer over
Muziek
Stad
Veendam

Hoi Bart, hoe ontstond het idee om muziek van 25 jaar oud nu opeens wel uit te brengen?

,,Toen ik een paar jaar geleden op tournee met Kayak was, kwamen fans ineens op de proppen met de mini-cd die we met Galaxy destijds hadden gemaakt. Of ik die wilde signeren. Vond ik leuk, er bleek dus interesse in de muziek van Galaxy te bestaan. En ik wist dat de opnames van weleer nog op de plank lagen. Vervolgens kwam ik David van Hartingsveldt tegen en die wilde de plaat wel afmaken en uitbrengen.”

Had je dat materiaal zelf ook al 25 jaar niet meer gehoord?

,,Nee, ik had wel een cd-tje met wat tussenmixen liggen. De andere jongens ook wel. Maar dat waren slechts schetsen van wat de uiteindelijke versies hadden moeten worden. Nu is Niels Lingbeek de opnames écht goed gaan mixen. We stonden versteld hoe fris en overtuigend het allemaal nog klonk.”

Waarom zijn jullie in 1997 eigenlijk gestopt?

,,Het was de tijd van de grunge en andere muzieksoorten. Progrock was niet populair, de interesse in onze muziek was tanende en zodoende zagen we zelf ook geen toekomst meer in de band. Daarnaast wilde ik mijzelf meer gaan profileren als zanger in plaats van bassist. We gingen allemaal andere dingen doen.”

Betekent dit debuutalbum de wederopstanding van Galaxy?

,,Het zou zomaar kunnen. We willen volgende maand in een repetitieruimte bij elkaar komen om te kijken hoe het nu muzikaal klikt. Of we ook aan nieuw materiaal werken? Vooralsnog niet.”

En optreden?

,,Daar denken we over na, maar zal niet eerder dan volgend jaar worden. We hebben wel wat progrockfestivals en poppodia in binnen- en buitenland op het oog. Spelen op het bevrijdingsfestival in Groningen zien we ook wel zitten. Kleine zalen beginnen we niet aan.”

Onlangs werd je tijdens het laatste deel van de afscheidstournee van Kayak geveld door corona. Hoe is het nu met je?

,,Aan de beterende hand, maar ik voel mij nog niet honderd procent. Moet de komende tijd kallum an doen. M’n hele immuunsysteem is op de hobbel.”

Was dat niet een enorme anticlimax voor een afscheidstournee?

,,Ja, ontzettend. We zouden nog één show doen in Noorwegen, maar ik was zo ziek als een hond. Twee andere bandleden waren ook besmet. Tja, daar stonden we in Oslo. Gecanceld en al, want optreden mocht niet, volgens de regels aldaar. Natuurlijk voelde het niet goed om op deze manier te stoppen, dus wellicht krijgt het afscheid nog een staartje. De optredens in Nederland waren heel goed bezocht, dus aan publieke belangstelling ligt het niet. Ik sluit niets uit.”

Wat kunnen we de komende tijd verder nog van je verwachten?

,,Ik heb onlangs nog een soloplaat gemaakt ( Theater of Grief , red.) waarmee ik nog weinig heb gedaan, de plannen met Galaxy zijn er en ik heb nog een paar aanbiedingen voor projecten in binnen- en buitenland ontvangen. Nee, daar ga ik nu niets over zeggen!”

Nieuws

Meest gelezen

menu