Kanye West heeft hier en daar een briljante ingeving, maar Donda is vooral een allegaartje van half uitgewerkte ideeën | albumrecensie ★★☆☆☆

Na maanden van uitstel is er nu het tiende studioalbum van Kanye West, Donda. Het is een te lang uitgesponnen allegaartje van half uitgewerkte ideeën, met hier en daar een briljante ingeving.

Kanye West

Kanye West ANP

Of hij nu een egomane gek of een muzikaal genie is (een combinatie van die twee lijkt het waarsc hijnlijkst), met de zeven albums die hij tussen 2004 en 2016 uitbracht, van zijn debuutplaat The College Dropout tot The Life of Pablo, zette hij een monumentale reeks neer die bepalend was voor het geluid van de hedendaagse popmuziek.

Richtingloze nummers

Zijn magnum opus My Beautiful Dark Twisted Fantasy uit 2010 wordt alom nog steeds beschouwd als het beste hiphopalbum ooit gemaakt. Maar naarmate zijn uitspattingen de overhand kregen, raakte hij ook muzikaal steeds meer de weg kwijt. Op dit album lijkt West zoekender dan ooit. Het album duurt 108 minuten en bevat 27 nummers. Dat zijn er zeker twintig te veel.

Het mist samenhang, liedjes zijn veel te lang uitgesponnen en de teksten missen de scherpte en spitsvondigheid die Wests vroegere werk zo onweerstaanbaar maakten. Sterke momenten zijn er wel, daar tegenover staan te veel richtingloze nummers die slechts als opvulling van het album dienen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
menu