Sprankelende uitvoeringen van de jonge pianist Kit Armstrong | cd-recensie ★★★★★

De Amerikaanse pianist Kit Armstrong (29) getuigt in zijn recitals al jaren van zijn grote liefde voor de Engelse virginalisten William Byrd en John Bull, tijdgenoten van onze eigen Sweelinck, wiens muziek hij ook al op het programma mag zetten.

Kit Armstrong speelt William Byrd en John Bull

Kit Armstrong speelt William Byrd en John Bull

Virginalisten betekent: bespelers van het virginaal, een klavecimbel. Toch voert Armstrong de werken van Byrd en Bull uit op een moderne vleugel, omdat uitvoeringstradities zich nu eenmaal blijven ontwikkelen en hij bovendien op het standpunt staat dat een klavecimbel de muziek van Byrd niet in het mooiste licht zet, maar een piano wel.

Op deze dubbel-cd met de titel The Visionaries of Piano Music voert hij zeer sterke muzikale argumenten aan. Alleen al zijn bijzonder sprankelende uitvoeringen van Bulls Fantasia of de Fantastic Pavan en van Byrds uiterst virtuoze John Come Kiss Me Now snoeren alle criticasters de mond.

Oervaders

In zijn diepgaande tekst in het cd-boekje gaat Armstrong in op de betekenis van Byrd en Bull voor latere ontwikkelingen. Ze waren oervaders van compositorische zelfexpressie en gingen technisch tot de uiterste grenzen van het menselijk mogelijke, waardoor ook de 21ste-eeuwse musicus nog stevig wordt getest.

Armstrongs technische surplus geeft de muziek een speelsheid en losheid waarmee de 33 stukken tot volle bloei komen. Voeg daarbij zijn zangerige voordracht en het oordeel is geveld: schitterende opnamen.

#

Kit Armstrong: The Visionaries of Piano Music, Deutsche Grammophon


Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
menu