Les robots (Dave von Raven en Arjan Spies van The Kik): aanstekelijk retrofuturisme en onbeschaamd gefreak | recensie ★★★☆☆

In The Kik zijn ze tegenwoordig wat minder streng in de leer, maar daarbuiten zijn zanger Dave von Raven en gitarist Arjan Spies nog altijd fanatieke sixtiesliefhebbers. In nevenproject Les Robots betonen de twee onder de pseudoniemen D.V.R. en R-JoHN eer aan de instrumentale popmuziek uit vooral de eerste helft van het zo swingende decennium.

.

.

Lees meer over
Muziek

Op het nieuwe Robots-album Exploring The Boundaries of the Multiverse wordt nog eens benadrukt hoe bont en veelzijdig instrumentale muziek in die tijd was. Er staan stukken op in de stijl van gitaargroepen als The Shadows en The Ventures, maar er wordt ook gerefereerd aan de elektronische muziek van zo’n zestig jaar geleden. Het was de tijd dat in Engeland producer Joe Meek thuis in de badkamer spacegeluiden creëerde, en in het Philipslaboratorium in Eindhoven werd geëxperimenteerd met de vroegste synthesizers. Daardoor geïnspireerd leefden D.V.R. en R-JoHN zich in hun eigen Studio Teepdek uit in aanstekelijk retrofuturisme. De meeste instrumentals op Exploring liggen lekker in het gehoor, maar er wordt ook onbeschaamd gefreakt. Zo biedt het nummer The Boundary of the Multiverse bijna een kwartier lang elektronische klanken met hier en daar een gitaarakkoord. Het is muziek die planetenver verwijderd lijkt van die van The Kik. Behalve als cd is Exploring ook verkrijgbaar als dubbelelpee en zelfs dubbelcassette.