Wereldberoemde gitarist John McLaughlin (79) speelt op 'Liberation Time' met de bevlogenheid van een jonge man | cd-recensie ★★★★☆

Op 4 januari 2022 wordt hij 80 jaar, maar voor gitarist John McLaughlin, die wereldberoemd werd door zijn albums met Miles Davis en het Mahavishnu Orchestra, lijkt leeftijd niet te tellen.

John McLaughlin; Liberation Time

John McLaughlin; Liberation Time

Hij speelt nog steeds met de gretige bevlogenheid van een jonge man. En hij blijft zich vernieuwen, getuige zijn prachtige vorige album ­ Is That So? , waarop hij met zijn oude maatje, tablaspeler Zakir Hussain, de geweldige Indiase zanger Shankar Mahadevan begeleidde op gitaar en gitaarsynthesizer. Hemelse, ruimtelijke harmonieën gingen samen met Mahadevans verbijsterende stem, met als resultaat muziek die nog niet bestond.

Ritmemonster Vinnie Colaiuta op drums

McLaughlins net verschenen nieuwste album Liberation Time , waarop hij in net als op Electric Guitarist uit 1978 met verschillende bands speelt, waarvan die met het ritmemonster Vinnie Colaiuta op drums het meeste indruk maakt, lijkt in dat opzicht een pas op de plaats of zelfs een terugblik.

We horen in stukken als As The Spirit Sings en Liberation Time de kenmerkende fusionklanken en het razendvirtuoze of juist zeer zangerige gitaarspel met het ronde, wat omfloerste chorusgeluid (je zou willen dat hij het scherper klinkende element bij de brug wat vaker zou gebruiken).

Rondgestuurde thuisopnames

Maar niets is wat het lijkt. De plaat kwam op een voor McLaughlin geheel nieuwe wijze tot stand en dat was te danken aan de pandemie, die gezamenlijke bandsessies in een studio onmogelijk maakte. Daarom stuurde McLaughlin thuis gemaakte opnamen rond van zijn gitaarpartijen, begeleid door fakedrums, -toetsen en -bassen en vroeg hij de andere musici daar hun bijdragen aan toe te voegen. Soms had dat tot gevolg dat hij een gitaarpartij weer helemaal opnieuw moest inspelen, omdat de eerste aanzet niet meer bij de energie van het stuk paste.

Toch hoor je helemaal niets van dit stapelproces. Hier klinkt een levensechte, dampende band.

#

John McLaughlin: Liberation Time
Abstract Logix

Je kunt deze onderwerpen volgen
Muziek
menu