Friese pianist Frans Douwe Slot zet Zeeuwse componist Gerard von Brucken Fock op het voetstuk dat hij verdient | cd-recensie ★★★★★

Albumhoes van 'Gerard von Brucken Fock – 24 Preludes voor piano opus 15', door Frans Douwe Slot 
(piano).

Albumhoes van 'Gerard von Brucken Fock – 24 Preludes voor piano opus 15', door Frans Douwe Slot (piano).

Een bij toeval gevonden partituur leidt tot loftuiting op componist Gerard von Brucken Fock. De cd van pianist Frans Douwe Slot is ‘spot on’.
Lees meer over
Muziek

Gerard von Brucken Fock (1859-1935) was een begenadigd kunstschilder en dito componist. Voor Edvard Grieg was dit dubbeltalent uit het Zeeuwse Koudekerke de Nederlandse Chopin, een loftuiting die Von Brucken Fock als componist niet die roem opleverde waarop hij had gehoopt.

Maar beter laat dan niet: de in Heerenveen woonachtige en in Groningen opgeleide pianist Frans Douwe Slot vond bij toeval een van de partituren van Von Brucken Fock en ging daarmee aan de slag. Hij merkte dat zijn enthousiasme groeide. Nu wil hij de complete pianowerken van Von Brucken Fock op cd uitbrengen. Een tweede cd staat al op stapel. Daarop zal ook violiste Lisa Jacobs te horen zijn.

Chopin, Debussy, Fauré

De eerste plaat verscheen onlangs, volgespeeld met Von Brucken Focks 24 Preludes voor piano opus 15 . Dit is muziek die er absoluut toe doet en waarin Chopin soms even om de hoek komt kijken, net als Debussy, Fauré en noem maar op.

Toch heeft deze muziek bovenal iets eigens, bevat ze sfeerschilderingen, uiteenlopend van verstild en introvert tot uitbundig. Slot kan hier voortreffelijk mee uit de voeten. Met zijn raak gearticuleerd pianospel voorkomt hij dat er een notenbrij ontstaat.

Zijn timing is spot on . En hij ontrafelt melodische lijnen, waardoor zijn vertolking transparant blijft en Von Brucken Fock, mede door de puike opname, vele jaren na dato toch nog dat voetstuk krijgt dat hij verdient.

Album Gerard von Brucken Fock – 24 preludes voor piano opus 15

Artiest Frans Douwe Slot (piano)

Label Aliud Records

★★★★★