Tina Turner (83) overleden. Zangeres trad in 2000 op voor 65.000 mensen in uitverkocht Stadspark in Groningen

Tina Turner stond in 2000 in het Stadspark. Foto: Archief DvhN

Tina Turner stond in 2000 in het Stadspark. Foto: Archief DvhN

Zangeres Tina Turner is overleden. De Amerikaanse stierf woensdag op 83-jarige leeftijd na een lang ziekbed in haar huis in Küsnacht in Zwitserland, meldt Sky News op basis van haar woordvoerder.
Lees meer over
Muziek
Stad

„Met haar overlijden verliest de wereld een muzieklegende en een rolmodel”, aldus haar woordvoerder.

Turner, geboren in Tennessee en ook wel bekend als de Queen of Rock ’n Roll, scoorde in de jaren zestig en zeventig grote hits als Proud Mary met haar toenmalige echtgenoot Ike Turner. Door haar traumatische huwelijk met de zanger leed ze aan PTSS. Ike kwam in 2007 te overlijden.

In de jaren tachtig reeg de zangeres de hits aaneen als Private Dancer en What’s Love Got To Do With It . en won ze talloze Grammy Awards.

Vier concerten in het Noorden

Turner - echte naam: Anna Mae Bullock - was na haar comeback in de jaren 80 regelmatig in Groningen en Friesland te zien. De zangeres trad op dinsdag 18 juli 2000 op voor 65.000 mensen in een uitverkocht Stadspark in Groningen. Dit was haar setlist die avond. In het voorprogramma stonden John Fogerty en Taxiride.

In 1990 en in 1996 (tweemaal) trad ze op voor een uitverkocht Thialf in Heerenveen .

In 2008 en 2009 maakte Tina Turner haar laatste wereldtournee en gaf ze in maart en mei 2009 in het Arnhemse Gelredome haar laatste drie concerten op Nederlandse bodem.

Darmkanker

De zangeres had al een slechte gezondheid. In 2013 trouwde Turner met Erwin Bach. Slechts een paar dagen na het huwelijk kreeg de zangeres een beroerte. Toen ze eenmaal hersteld was, kreeg Turner opnieuw slecht nieuws. Er werd darmkanker bij haar vastgesteld.

Ook leed de zangeres aan nierfalen, waarna haar man Erwin besloot zijn nier te doneren. Na de operatie kreeg de zangeres het weer zwaar voor de kiezen toen haar zoon Craig op 59-jarige zelfmoord pleegde.

Haar zoon (62) overleed vorig jaar

Eind vorig jaar moest Turner afscheid nemen van haar 62-jarige zoon. „Ronnie, je hebt de wereld veel te vroeg verlaten. Ik sluit mijn ogen in verdriet en denk aan je, mijn lieve zoon”, schreef de zangeres daarover.

‘Mishandeld leven’

In een documentaire over haar leven, die in 2021 uitkwam, blikt de ster terug op haar leven: „Ik heb gewoon een mishandeld leven gehad. Er is geen andere manier om het verhaal te vertellen. Dat is de realiteit. Dat moet ik accepteren... Mijn leven was geen goed leven. Het slechte brengt het goede helaas niet in evenwicht.”

Turner laat twee kinderen achter: Ike Turner Jr en Michael Turner.

Bedroefde reacties

In een eerste reactie op de dood van zangeres Tina Turner, noemt de Amerikaanse regering haar overlijden een enorm verlies. „Tina Turner was een icoon, een muziekicoon die vele geweldige momenten had in haar carrière”, zei perschef Karine Jean-Pierre van het Witte Huis. „Heel verdrietig om het nieuws te horen. Ik was een grote fan van Tina Turner. Zoals u aan mijn reactie kunt zien, is dit het eerste wat ik ervan hoor. En het is een enorm verlies, een enorm verlies voor de gemeenschappen die van haar hielden, zeker voor de muziekindustrie.”

Bryan Adams

Ook collega-zanger Bryan Adams reageert op het trieste nieuws. „Ik zal voor altijd dankbaar zijn voor de tijd die we samen hebben doorgebracht op tournee, in de studio en als vrienden. Bedankt dat je de inspiratie bent voor miljoenen mensen over de hele wereld door je waarheid te spreken en ons het geschenk van je stem te geven. It’s Only Love and that’s all.”

Mick Jagger

„Ik ben zo bedroefd over het overlijden van mijn geweldige vriendin Tina Turner”, schrijft Rolling Stones-frontman Mick Jagger op Instagram. „Ze was echt een enorm getalenteerde artieste en zangeres. Ze was inspirerend, warm, grappig en gul. Ze heeft me zo goed geholpen toen ik jong was en ik zal haar nooit vergeten.”

Zangeres Ciara schrijft dat ’de hemel er een engel bij heeft’. „Rust in het paradijs Tina Turner. Bedankt voor de inspiratie die je ons allemaal hebt gegeven.”

Zelfs het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA reageert op het overlijden van het icoon. „Simply the Best. Muzieklegende Tina Turner schitterde op het podium en in miljoenen harten als de Queen of Rock ’n’ Roll. Haar nalatenschap zal voor altijd tussen de sterren leven.”