Noorderzon maakt eerste namen bekend (en hoe zit het met het podium bij het water?)

Johann le Guillerm komt met circusvoorstelling TERCES naar Groningen.

Johann le Guillerm komt met circusvoorstelling TERCES naar Groningen. Foto: Philippe Laurençon

Een omhelzing in 100 zwevende instrumenten, een Japans poppenspel en circus: festival Noorderzon in Groningen maakt de eerste namen bekend van het internationale programma. En komt het podium bij het water terug?
Lees meer over
Theater en musical

Het duurt nog even, maar de voorbereidingen voor het zomerse festival Noorderzon zijn in volle gang. De organisatie licht alvast een piepklein tipje van de sluier op door drie namen van het programma bekend te maken. In totaal staan er meer dan 200 acts op het festival.

Drie namen bekend

Uit Frankrijk komt circusgoeroe Johann Le Guillerm – eenmansgezelschap Cirque ici – met de circusvoorstelling TERCES . Hij staat met een eigen circustent in het Noorderplantsoen en laat tijdens zijn show niet de bekende vormen van acrobatiek zien. Met behulp van zelfgebouwde constructies die bijna wetenschappelijke proefopstellingen lijken toont hij allerlei trucs.

De Australische percussionist Matthias Shack-Arnott komt met Everywhen naar Groningen. Om hem heen zweven honderd instrumenten waarmee hij muziek maakt.

De Japanse pianiste en beeldend kunstenaar Tomoko Mukaiyama vertelt in SADO door middel van het levensechte poppenspel Joruri, elektronische muziek, installatie en anime een verhaal over onbereikbare liefde en opgejaagd worden door geesten en monsters. Extra speciaal: haar show op Noorderzon is de wereldpremière.

33ste editie van het festival

Het Noorderplantsoen en verschillende locaties in de binnenstad van Groningen vormen van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus het decor van de 33ste editie van Noorderzon. Het 11-daagse festival presenteert onder meer theater, dans, circus, lezingen, gesprekken, muziek en een kinderprogramma. De kaartverkoop start zaterdag 17 juni om 12.00 uur via de website van Noorderzon .

Vorig jaar had het festival voor de tweede keer geen muziekpodium bij het water. Een verandering waar niet alle festivalbezoekers blij mee waren. Toch komt dat podium ook dit jaar niet terug, laat woordvoerder Milou de Boer weten. ,,We zijn tevreden met de nieuwe plek voor het muziekpodium, waarbij er meer aandacht is voor de muziek zelf, maar zijn nog wel aan het perfectioneren. Binnenkort kunnen we daar meer over vertellen.’’