Queen-hits moeten het 'm doen bij 'Freddy – Hâld my net tsjin' in Tijnje | recensie ★★★☆☆

'Freddy – Hâld my net tsjin'

'Freddy – Hâld my net tsjin' Foto: Jilmer Postma

De verwachtingen voor het vijfde iepenloftspul in Tijnje waren hooggespannen. Alle vijf voorstellingen waren op voorhand uitverkocht.
Lees meer over
Theater en musical

Ook voor de laatste try-out liep de tribune vol. Niet zo vreemd, want de vorige productie, het op de musical Mamma Mia! gebaseerde Wit jim mem it wol! , won twee Gouden Gurbes, waaronder de publieksprijs.

Voor Freddy – Hâld my net tsjin dook regisseur Jelmar Hoekstra met haar team opnieuw in de pophistorie. Dit keer is Queen-frontman Freddie Mercury de hoofdpersoon. Het script is gebaseerd op de succesvolle film Bohemian Rhapsody en bladert als het ware door het leven van de zanger die toen nog Farrokh Bulsara heette.

De gespeelde scènes worden afgewisseld met nummers uit het iconische Queen-repertoire. Enkele daarvan zijn door Johan Meesters (die zelf Brian May speelt) in het Fries vertaald, zoals de titelsong Hâld my net tsjin ( Don’t stop me now ). Dat wordt vol overtuiging gezongen door Laura Oosterloo als de jonge Freddie.

Freddy

Gebeurtenis: Stichting Iepen Loft De Tynje met Freddy – hâld my net tsjin Scenario en regie: Jelmar Hoekstra Liedteksten: Johan Meesters Gezien: 24/5 Publiek: 600 (uitverkocht) Nog te zien: 26, 27 en 30 mei en 3 juni (alle uitverkocht) Sterren: 3

Muzikaal gezien scoort de voorstelling hoog, maar het verhaal is fragmentarisch

Oosterloo maakt later ook indruk met onder meer Love of my life en Ik wol by dy wei (I want to break free), gevolgd door Somebody to love. Muzikaal gezien scoort de voorstelling hoog met de spetterende band, de uitgebreide backing vocals en Laura Oosterloo.

Jelmar Hoekstra verdient lof voor de manier waarop zij deze grote cast heeft geregisseerd. Er is een leuke inleiding bedacht voordat het werkelijke verhaal begint met een Friese versie van Killer Queen. Maar het probleem van Freddy zit hem in de vormgeving van het script.

Het zijn op zichzelf staande fragmenten uit Mercurys turbulente leven. Je kijkt ernaar maar je wordt er niet door gegrepen. Alleen tegen het slot, als het eind van zijn leven nadert, flakkert er enige emotie op.

En waar in 2019 de Ulesprong een prachtig natuurlijk decor vormde voor Donna en haar mannen, is de loods waarvoor de voorstelling zich nu afspeelt meer een sta-in-de-weg. Nog een laatste opmerking: jammer dat van de klassieker Bohemian Rhapsody alleen een kort intro op de piano klinkt. Dat voelt toch als een gemis.