Zo speel je mee voor de prijzen van de Dr. Denker Kerstpuzzel 2021, de Eindejaarsknaller en de hoofdprijs van 450 euro (plus handige tips hoe je de puzzels oplost)

Puzzel mee met Dr. Denker en win!

Wil jij in de prijzen vallen met Dagblad van het Noorden? Maak dan de puzzels van Dr. Denker en stuur je antwoorden in. Lees hier hoe je dat doet.

Dé puzzel van het jaar is natuurlijk de Dr. Denker Kerstpuzzel. Die puzzel staat in de kerstbijlage van Dagblad van het Noorden, op vrijdag 24 december. In aanloop naar de Kerstpuzzel had je de mogelijkheid je warm te lopen met twee opwarmpuzzels. De eerste stond op zaterdag 11 december in de krant, de tweede op de 18de. Heb je die gemist? Geen nood!

Eindejaarsknaller

Om het jaar in stijl af te sluiten staat in de laatste krant van het jaar, op vrijdag 31 januari, de Dr. Denker Eindejaarsknaller. Die bestaat uit de twee Opwarmers, plus nog zeven extra beeldraadsels. Heb je dus de Opwarmers gemist, dan kun je zeker nog meedingen naar de prijzen: ze staan óók in de krant met de Eindejaarsknaller.

Om in de prijzen te vallen stuur je de antwoorden van de puzzels in. Er is een prijzenpot voor de Kerstpuzzel, en eentje voor de Eindejaarsknaller. Wil je kans maken op de hoofdprijs van 450 euro? Doe dan aan beide puzzels mee!

Dit kun je winnen

Dr. Denker Kerstpuzzel
Eerste prijs: 250 euro
Tweede prijs: 150 euro
Derde prijs: tien keer 50 euro

Dr. Denker Eindejaarsknaller
Vier keer 50 euro

Speel je met beide puzzels mee, dan maak je kans op de hoofdprijs van 450 euro!

Tips om een Dr. Denker puzzel te maken

De opgaven van Dr. Denker zijn cryptische beeldrebussen. Ieder plaatje stelt een woord voor. Om erachter te komen welk woord dat is, moet je goed naar het plaatje kijken. Soms is de opgave simpel en zie je meteen wat het voorstelt, maar soms moet je even wat dieper nadenken. Deze tips helpen je een stukje op weg :

  • In de introductietekst van de puzzel staan vaak al aanwijzingen naar de onderwerpen die in de puzzel aan bod komen. Daar kun je dus rekening mee houden.
  • Het helpt als je goed bent in synoniemen.
  • Let op de positie van een letter. Staat ie op, onder of naast iets? Of bovenin het plaatje?
  • De kleuren hebben (soms) ook betekenis.
  • Is een letter of een onderdeel van de rebus groot of klein? Dat is meestal niet voor niets
  • Een symbool heeft niet altijd dezelfde betekenis. Soms betekent een pijl naar links dat je het woord om moet draaien, soms wijst de pijl naar een detail.
  • De letters zelf hebben niet altijd dezelfde betekenis. Een N kan gewoon een N zijn, maar ook het woord ‘en’.
  • De belangrijkste tip is wel: maak de puzzel samen. Want eerlijk gezegd: in je eentje de puzzel oplossen? Vergeet het maar!

Gevonden antwoorden vormen gezegde

De gevonden woorden vul je in in het diagram. Als je de juiste oplossingen invult, ontstaat in de gekleurde kolom een gezegde. Dát is het antwoord dat je in kunt sturen om in de prijzen te vallen.

Stuur je oplossing van de Dr. Denker Kerstpuzzel hier in

Insturen voor de Kerstpuzzel kan vanaf vrijdag 24 december. Klik hier om je antwoord op te sturen.

Stuur je oplossing van de Dr. Denker Eindejaarsknaller hier in

Insturen voor de Eindejaarsknaller kan vanaf vrijdag 31 december. Klik hier om je antwoord op te sturen.

Je kunt de oplossing tot en met maandag 10 januari insturen.

Meer Dr. Denker verhalen lezen? Bezoek dan onze speciale Dr. Denker pagina .

Nieuws

Meest gelezen

menu