‘Asielzoekers komen in april'

De eerste vluchtelingen kunnen vanaf april terecht in de noodopvang naast het huidige asielzoekerscentrum in Emmen.

De eerste vluchtelingen kunnen vanaf april terecht in de noodopvang naast het huidige asielzoekerscentrum in Emmen.

Dat verwacht locatiemanager Brigitte van Griethuizen van het azc nabij het station Emmen-zuid.

Gisteravond zijn omwonenden geïnformeerd over de noodopvang, waar volgens de afspraken maximaal zeshonderd mensen onderdak mogen krijgen, voor maximaal een jaar. Uiterlijk 1 april 2017 dient het perceel beschikbaar te zijn voor de aanleg van extra parkeerplaatsen voor station Emmen Zuid.

Een deel van de pakweg 150 mensen die op de inloopbijeenkomst afkwamen heeft zorgen over de tijdsduur. Ze zijn bang dat de termijn van maximaal een jaar straks wordt verlengd. Volgens burgemeester Cees Bijl is die vrees onterecht. Niet alleen omdat dit indruist tegen het raadsbesluit, ook vanwege andere ontwikkelingen. De uitbreiding van de parkeergelegenheid dus, maar ook vestiging van een benzinestation.

Anderen vrezen dat er vooral alleenstaande mannelijke asielzoekers worden geplaatst in de noodopvang. ,,Ik laat mijn dochter en mijn vrouw straks niet meer 's avonds in Emmen Zuid uitstappen'', zei een bewoner van de wijk Rietlanden, wijzend naar de groepsaanrandingen in Keulen en Stockholm waarvoor jonge asielzoekers verantwoordelijk worden gehouden.

Bijl vindt dat dergelijke incidenten niet naar de Emmer situatie vertaald moeten worden. ,,Zorgen moeten bespreekbaar gemaakt worden, maar aan de andere kant zijn er de afgelopen jaren 0,0 incidenten geweest. Het azc zat een tijdje op vierhonderd bewoners en is langzamerhand weer uitgegroeid naar de toegestane zeshonderd, zonder problemen.''

Nog niet alles is in kannen en kruiken. Volgens de gemeente is de bouwaanvraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) nog niet binnen. Dat is opmerkelijk, omdat al in september de gemeenteraad akkoord ging met de noodopvang. Gezien het grote aantal vluchtelingen dat Nederland binnenkomt was snel handelen van het COA te verwachten.

,,Die vraag krijgen we vaker'', zegt Van Griethuizen, die stelt dat de papieren inmiddels de deur uit zijn. ,,Jullie hadden toch zo'n haast? Waarom is het dan nog niet geregeld, vragen mensen zich af. Ze realiseren zich niet dat er van alles onderzocht moet worden. Welk deel van de kavel kunnen we bebouwen, wat levert bodemonderzoek op, wat kunnen we op die locatie bouwen en hoe komen we aan bouwunits? Voor dat laatste moet bijvoorbeeld een aanbesteding plaatsvinden.''

Het COA ging zelf ook de fout in met twee schetsen die niet pasten binnen de afspraken. In het ene geval ging het COA uit van een noodopvang voor een periode van twee tot vijf jaar, het andere schetste een opvang met mogelijk tenten.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu