‘Bedreiging van democratie'

Burgemeester Karel Loohuis wilde maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie niet op een mopperend oud mannetje uit de Muppet Show lijken, maar moest wel wat ergernissen kwijt.

Burgemeester Karel Loohuis wilde maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie niet op een mopperend oud mannetje uit de Muppet Show lijken, maar moest wel wat ergernissen kwijt.

De Hoogeveense burgervader wijdde tijdens zijn nieuwjaarsrede veel woorden aan zaken die volgens hem een regelrechte bedreiging zijn voor de democratie en de democratische rechtsstaat.

Zo stoort hij zich enorm aan de verhuftering van de samenleving, als het gaat om het beledigen, bedreigen en molesteren van personeel van publieke diensten en politieke bestuurders. ,,Dat is te allen tijde onacceptabel'', stelde Loohuis. ,,Hier moeten grenzen scherp getrokken worden. We kunnen dit niet normaal vinden. Niet op straat, niet op school of de sportclub en niet op ons werk.''

Vervlakking

De burgemeester stoort zich verder aan ‘onwetende mensen' die zich onder het mom van vrijheid van meningsuiting in grove bewoordingen uitlaten over andersdenkenden, of over mensen die er anders uitzien. Zij gedragen zich als kleine verwende kinderen, die hun zin niet krijgen, schetste Loohuis. ,,Hard schreeuwend en stampvoetend met de vingers in de oren om maar niets te hoeven horen. Zij willen geen andere meningen horen, laat staan discussiëren.''

Daarbij betrok Loohuis ook de effecten van de ‘zeer vluchtige en oppervlakkige sociale media'. ,,Deze mensen geloven wat op Facebook wordt gezegd en lopen als makke kuddedieren achter het eerste schaap aan.'' Een regelrechte bedreiging voor de democratische rechtsstaat, poneerde de burgemeester.

Loohuis constateerde verder een grotere afkeer van het publiek voor de politiek. ,,De burger is steeds ongeïnteresseerder. Wanneer zie je nog een volle publieke tribune in de raadzaal? Alleen als er iets speelt dat de inwoners echt rechtstreeks raakt.'' Volgens Loohuis enerzijds het gevolg van de ‘vluchtigheid en hijgerigheid' binnen de politiek en de media. De burger zou daardoor een vertekend beeld krijgen.

Zaaien en oogsten

Maar de bestuurlijke en ambtelijke organisatie moet ook naar het eigen handelen kijken. De democratie op een andere manier vormgeven, met een passende stijl van besturen. ,,Met als centrale vraag de behoefte van onze Hoogeveense samenleving.'' Hoe? Daar moeten dit jaar, in gezamenlijkheid, antwoorden op gevonden worden. Loohuis deed alvast een schot voor de boeg: ,,We moeten niet meer praten over een terugtredende overheid, maar een betrokken overheid.''

Karel Loohuis wilde maandag echter niet als een Statler of Waldorf uit de Muppet Show herinnerd worden; de zure, oude mannetjes die vanuit hun schouwburgloge commentaar op alles en iedereen leveren. En dus was het tweede deel van zijn toespraak positiever en hoopvoller van toon. Daarbij passeerden ook filosofische vergezichten, zelfs geënt op Bijbelse oorsprong: wat een mens zaait, zal hij ook oogsten.

Gezond 2016

Loohuis vond dat spreekwoord van toepassing op ‘alle uitdagingen in Hoogeveen waar we voor staan'. Hij benadrukte wel de juiste zaden te zaaien om de gewenste oogst te krijgen. ,,Als je betrokkenheid en leefbaarheid in dorpen en wijken wilt oogsten, dan moet je openheid en betrokkenheid van de gemeente zaaien'', zei Loohuis. ,,Als je arbeidsplaatsen wilt oogsten, dan weet je dat je moet zaaien bij bedrijven en onderwijsinstellingen.''

Om vervolgens het vizier op de lokale sport te richten, tevens het thema van de nieuwjaarsreceptie. Er was afgelopen jaar veel te vieren op dat gebied. Niet alleen werd Hoogeveen sportgemeente van 2015, er was ook een internationale prijs voor een sportproject. Medewerkers van Sportief Hoogeveen waren van de partij, evenals een aantal sportkampioenen. Zelfs aan gezonde hapjes was gedacht.

Liet onverlet dat veel aanwezigen met een biertje of wijntje proosten op het nieuwe jaar.

Nieuws

menu