‘Belastingmedewerker en echtgenote en zoon moeten cel in voor fraude met gestolen DigiD studenten’

De 30-jarige en 58-jarige verdachten tussen advocaten in de DigiD-fraudezaak. Illustratie: Annet Zuurveen

Voor zijn betrokkenheid bij een omvangrijke toeslagenfraude met gestolen DigiD-codes van studenten is 2,5 jaar cel geëist tegen een 58-jarige belastingambtenaar uit Westerlee. De inmiddels ontslagen rijksambtenaar heeft volgens de officier van justitie samen met acht medeverdachten bijna 400.000 euro buitgemaakt.

Gegevens honderden studenten misbruikt

Ook de zoon (31) en de echtgenote (57) van de belastingmedewerker hebben aan de fraude meegewerkt.

Van honderden studenten werd de DigiD-gegevens misbruikt. Medeverdachten noteerden namen en adressen op brievenbusjes van bewoners van studentenflats in Groningen. De zoon van de belastingambtenaar gaf die gegevens aan zijn vader. In het systeem van de belastingdienst zocht hij de BSN-nummers van de betreffende studenten. Met die nummers vroeg zijn vrouw vervolgens nieuwe DigiD-codes aan.

Postbusjes leeggeroofd

Bekend was dat de studenten binnen drie tot vier dagen later een brief kregen, waarmee de nieuwe code kon worden geactiveerd. Medeverdachten, onder wie een 30-jarige man uit Veendam, kregen een lijst met adressen. Zij roofden de postbusjes leeg. De brieven met de activeringscode gingen naar de belastingambtenaar en zijn echtgenote. Zij activeerden de nieuwe DigiD en vroeg op naam van de studenten huur- en zorgtoeslag aan. Het geld kwam terecht bij zogeheten katvangers. Hiervoor zijn ook groepen Roemenen geronseld en naar Groningen gehaald.

De zoon van de ex-ambtenaar had volgens de officier een belangrijke rol bij de fraude. Tegen hem is 2,5 jaar cel geëist en tegen zijn moeder 1,5 jaar voor fraude en deelname aan een criminele organisatie. De ouders hebben verklaard dat hun zoon bedreigd en mishandeld werd en dat ze daarom meededen aan de oplichtingspraktijken. De officier zei dat daarvoor geen bewijs is. Hij acht niet uitgesloten dat de zoon tegen zijn ouders heeft gelogen.

Roemenen geronseld om bankrekeningen te openen

Tegen de 30-jarige Veendammer is voor onder meer diefstal van de brieven een celstraf van twee jaar geëist. Dinsdag volgen de strafeisen van tegen een 53-jarige man uit Groningen en zijn 27-jarige zoon. De vader was eigenaar van kringloopwinkel Kaan Discount in Groningen. Hij zou Roemenen hebben geronseld om bankrekeningen te openen. Wat de rol van de vader en zoon in de ogen van het Openbaar Ministerie precies is geweest, zal de officier van justitie dinsdag uit de doeken doen.

De vader is de oudere broer van de bekende vastgoedbroers Ali (49) en Bekir K. (48). Zij bezitten veel panden in de Groninger binnenstad. De twee zijn vorig jaar opgepakt voor fraude. Of de broers vervolgd worden is niet duidelijk. Dat staat voor zover bekend los van de DigiD-zaak. Het onderzoek in deze fraudezaak begon nadat in oktober 2013 twee studenten aangifte deden.  Drie verdachten moeten op een later moment nog voor de rechtbank verschijnen.

Nieuws

menu