‘Centrum scheepvaart bij oude afrit A37’

Scheepsvaarthistorie in Hoogeveen. FOTO ARCHIEF DVHN

Het centrum voor de Hoogeveense scheepvaarthistorie, met authentieke werf, moet bij de oude afrit van de A37 komen. Die voorkeur heeft de werkgroep.

Geschikte locatie

Het gaat om een stuk grond, in het verlengde van de afrit Alteveer, dat vermoedelijk eigendom is van de provincie. Volgens woordvoerder Albert Wolting van de werkgroep Hoogeveense Praam is het de meest geschikte locatie voor het bezoekerscentrum met aandacht voor de turfwinning, scheepvaart en scheepsbouw. Dat beoogde centrum wil de werkgroep onderbrengen in een oud binnenvaartschip. Wolting: ,,Die boot zou een mooie plek kunnen krijgen in de Hoogeveensche Vaart, die op die plek verbreed moet worden. Je zou er ook met bootjes kunnen varen.’’ De gemeente Hoogeveen kijkt naar de mogelijkheden.

Praam

De werkgroep wil er ook een authentieke Hoogeveense praam bouwen, die vroeger voor de turfvaart werd gebruikt. Wolting schat die kosten op maximaal 120.000 euro. ,,Voor het totale project gaan we uit van een begroting van 1,2 miljoen euro.’’ De werkgroep wil fondsen aanschrijven, hoopt subsidies te vergaren en wil zelf geld ophalen. Om het publiek warm te maken voor de potentieel toeristische trekpleister, trekt de werkgroep met een opvallende aanhanger rond.

Overdracht

Een groenvoorzieningsbedrijf uit Beilen stelde een oude bouwkeet belangeloos ter beschikking. Vrijdag was de overdracht. De keet wordt omgebouwd tot mobiele promotiewagen. ,,We nemen ‘m dan mee naar evenementen, zoals de Pulledag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu