'De Kinderen van Ruinerwold' maakt kans op Televizier-Ring. 'Hopelijk komt er meer budget vrij voor ingewikkelde maatschappelijke documentaires'

De vier oudste kinderen praten over de rechtszaak en de ontmoeting met hun vijf jongere broer en zussen. Beeld: Documentaire De Kinderen van Ruinerwold

‘De Kinderen van Ruinerwold’ van BNNVARA maakt dit jaar kans op de Gouden Televizier-Ring. De documentaireserie is door de eerste grote selectieronde heen. ‘We zijn een van de 25 genomineerden. Een enorme eer!’, aldus documentairemaker Jessica Villerius.

Ruinerwold werd in 2019 wereldnieuws toen zoon Israël zijn huis ontvluchtte. Op de boerderij bleek jarenlang een gezin in het geheim en ongeregistreerd te leven. De vier oudste kinderen doen in de documentaire eenmalig hun verhaal aan Villerius.

Teller staat op nul

Dat waardeerden kijkers, zo blijkt uit de nominatie. Maar om kans te maken op de ring moeten mensen nu opnieuw stemmen. „De teller staat weer op nul. En ik denk dat ik namens mijn hele team én de kinderen spreek als ik zeg dat we niet willen winnen voor de eer”, vertelt Villerius. „Hoewel het natuurlijk een fantastisch cadeau zou zijn, dat zal ik nooit ontkennen. Wij hopen dat we de eerste documentaire zijn die deze mooie publieksprijs wint, omdat het wellicht het pad zal plaveien voor ándere (beginnend) documentairemakers.”

Meer budget

Volgens Villerius kost het veel tijd om dit soort series te maken. „Ook tact en geld. Hopelijk komt er meer budget vrij voor ingewikkelde maatschappelijke documentaires, juist omdat het publiek dan laat weten dat ze dat graag zien. Dus mocht je onder de indruk zijn van de serie, dan waarderen we je stem.”

Ook onder andere BN’ers in het ziekenhuis (SBS6), Even Tot Hier (BNNVARA), Mocro Maffia (Videoland) en Oogappels (BNNVARA) hebben zich gekwalificeerd voor de eindronde van de verkiezing van de televisieprijs, zo maakte Televizier woensdag bekend.

Nieuws

menu