‘De ijsbaan is mooi, maar we komen net 1 centimeter tekort’

De ijsbaan in Zeijen was met 6 centimeter wel dik genoeg op open te gooien. Foto: Harry Tielman

Een paar ijsbanen in Drenthe ging gisteren open, maar het overgrote deel van de ijsclubs durfde het toch niet aan. ,,De baan ligt er mooi bij, maar we komen net 1 centimeter tekort.”

In Zeijen hebben ze 6 centimeter ijs, in de Asser wijk Kloosterveen 4 centimeter. Beide ijsbanen zijn open. Net als die in Bovensmilde, Grolloo, Midlaren, Roden en Witten.

In Kloosterveen trekken in de loop van de middag wat scheuren in het ijs, maar ere-voorzitter Anne Doek trekt een lint over de baan om het zwakke deel af te sluiten. ,,Vier centimeter is voldoende. Morgen gaat het weer dooien. Ach, er ligt twintig centimeter water op de baan, er kan niets gebeuren. In het midden van de ijsbaan zit een wak, dat hebben we afgezet. Vanmorgen zaten daar nog eenden en ganzen in. Toen de schaatsers kwamen, vlogen ze weg.”

Schaatsen in Zeijen

Schaatsers hebben er lucht van gekregen dat de ijsbaan in Zeijen open is. Naast de schooljeugd binden ook volwassenen de ijzers onder. Zoals Hilde de Boer uit Tynaarlo.,, Ik was eerst bij de baan in Oudemolen, maar daar was niemand. Toen ben ik naar Zeijen gereden.”

Hoe heeft de ijsclub hier 6 centimeter ijs weten te maken? ,,We hebben deze week de sneeuw van de baan gespoten. Gisteravond voor de laatste keer. Onze baan is niet omgeven door bos of hoge bomen. Dan groeit het ijs sneller”, zegt voorzitter Mark de Boer.

IJsvereniging Witten gaf gisterochtend groen licht om te schaatsen. ,,Maar het middengedeelte bleek te dun en we hebben de baan weer gesloten’’, zegt voorzitter Henk Poelman. ,,Er ligt te veel sneeuw op. Daaronder wil het ijs niet echt aangroeien. Ik snap dat iedereen graag wil schaatsen, maar we moeten nog even geduld hebben deze winter.’’

In Zuid-Drenthe is meer sneeuw gevallen dan in Noord-Drenthe. De laag sneeuw heeft de ijsgroei negatief beïnvloed.

,,Als ik over onze baan loop, springen de scheuren onder mijn voeten in het ijs”, zegt Henk Alting van ijsvereniging Goringbosch uit Gees.

In Sleen schakelde de ijsclub gisteren hulptroepen in om te kunnen schaatsen. ,,We hebben de brandweer gevraagd een laag water over de sneeuw te spuiten’’, zegt Roelof Eerenstein, secretaris van ijsvereniging Voorwaarts. Maar tevergeefs. ,,De baan ligt er heel mooi bij, maar we komen net 1 centimeter tekort.”

Nieuws

Meest gelezen

menu