‘Die vluchtelingen krijgen wel de ruimte hier’

Eind 1967 betrok de Nederlandse Aardolie Maatschappij er zijn nieuwe kantoor. Straks beginnen vluchtelingen daar een nieuw leven. Het AZC Assen hield een open dag.

De bezoekers van de open dag in het asielzoekerscentrum in wording zijn het er wel over eens. De vluchtelingen die straks in het oude NAM-kantoor worden opgevangen mogen de handen dicht knijpen.

Veel meer dan de enorme ruimte in het pand kregen de pakweg vijfhonderd nieuwsgierigen niet te zien. Want van de nieuwe bestemming van het is behalve wat kantoorruimte en een recreatiezaal nog niks klaar. De 3,7 kilometer aan gangen krijgen aan weerszijden wooneenheden voor gezinnen, alleenstaanden en groepen, maar het duurt nog zeker vijf maanden voor die bewoners kunnen krijgen. Alles moet eerst gestript en weer opgebouwd. Gezinnen krijgen er een mooie lichte ruimte zo groot als een stacaravan.

Voor de nieuwsgierigen staat al wel vast dat de vluchtelingen die in Assen terecht komen de handen dicht mogen knijpen. ,,Die vluchtelingen krijgen wel de ruimte hier’’, zegt een bijna- buurman.

Vanuit het naastgelegen Zuiderpark zijn wel wat zorgen geuit, maar daarom blijft de opvang beperkt tot maximaal duizend mensen. En eerst worden het er 475, want zoveel bedden krijgen de containerwoningen die momenteel in aanbouw zijn buiten het gebouw. ,,Wel sober, maar in ieder geval een fatsoenlijk dak boven het hoofd’’, meldt een bezoekster instemmend. En zo reageerden de meesten.

Vestigingsmanager Thea Bosma van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers gaat binnenkort praten met de omwonenden die nog wel bedenkingen hebben. Maar die leken er op de open dag niet te zijn. Het gros zag het helemaal zitten. Of de recreatiezaal niet veel te klein is moet de praktijk uitwijzen. Ook veel andere vragen bleven nog onbeantwoord. De woonunits komen ‘ergens in april’ in gebruik bij nu nog onbekende asielzoekers. Ze wachten nu waarschijnlijk in een te ontruimen vakantiecentrum. Het heeft nu een jaar geduurd sinds de aankondiging van het nieuwe AZC. Wel wat lang vinden ook de 41 mensen, die de opvang in Assen verzorgen. Maar daarna heeft het markante provinciaal monument, dat al acht jaar leeg staat ook weer toekomst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu