‘Door hardlopen kun je beter nadenken’

Albert Hazenberg met de voorraad hardloopschoenen op de zolder van kliniek Vossenloo. Foto: Kees van de Veen

Hardlopen doet veel goeds voor mensen met een verslaving. Daarom houdt kliniek Vossenloo in Eelde zaterdag de Vollemaansloop. Iedereen kan meedoen.

Een trekervaring noemt Dennis (23) het moment dat hij even weer trek heeft in heroïne, speed of drank. Het spul waarmee hij even alles weer kan vergeten. ,,Ja, nee, ja, nee, steeds ben je dan aan het afwegen.’’ ,,Je bouwt weer conditie op en maakt je hoofd leeg’’, vult Patrick (25) aan.

Hardlopen helpt dan om de juiste keuze te maken, heeft Dennis ontdekt. Het doet iets met je hersenen. ,,Je kunt beter nadenken en de juiste keuze maken.’’

Kliniek Vossenloo

Dennis verblijft nu 7 maanden in de kliniek Vossenloo van de Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) in Eelde. Hardlopen vormt tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de behandeling. Albert Hazenberg is er in dienst als hardlooptherapeut.

Vollemaansloop

Zaterdag houdt Vossenloo de Vollemaansloop. Het wordt een hele happening waar elke hardloper aan mee kan doen. Rondom de kliniek is een rondje van 5,275 kilometer uitgezet die door de prachtige omgeving van de kliniek voert. Bovendien treedt de band Recall op en geeft Klaas Boomsma een lezing.

Ren voor je leven

Klaas is broer van televisiepresentator Arie en heeft ook een verslavingsverleden. Mede door het hardlopen kwam hij er bovenop, hij schreef hierover het boek ‘Ren voor je leven’.

Agressief

Patrick speelde ooit in het eerste voetbalteam van de vereniging van het dorp waar hij woonde. Een fanatieke voetballer was hij. Maar door de speed raakte het in versukkeling. Hij kon zich minder goed concentreren en vertoonde agressief gedrag.

Heilzaam

Nu zit hij twee maanden in Vossenloo en loopt hij elke maandag- en vrijdagochtend. Maat houden is voor veel mensen met een verslaving een probleem. Ook in dit opzicht is hardlopen heilzaam. Want wie te veel hardloopt, komt zichzelf gauw genoeg tegen.

Rot maar op

Dennis’ sportverleden beperkt zich tot boksen, wat hij van zijn 14e tot zijn 16e deed. Door zijn verslaving raakte dat snel in versukkeling. ‘Rot maar op’, luidde zijn reactie toen zijn behandelaars voorstelden mee te gaan hardlopen. Na enig aandringen ging hij toch mee.

Heroïne

,,Door de methadon en de heroïne waren mijn spieren verslapt’’, blikt hij terug. ,,Dus had ik in het begin veel spierpijn en kreeg ik krampen.’’ Hij zette door en ervoer wat veel hardlopers zullen herkennen: op een gegeven moment raak je in een flow en gaan de positieve aspecten van hardlopen overheersen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu