Hoofdredacteur Marc Veeningen van 'Hart van Nederland': Drenthe voelt meer als thuis dan waar ik nu woon | hier kom ik weg

De rubriek Hier kom ik weg is een samenwarking met het Huus van de Taol en giet over Drenten en heur verhalen. Marc Veeningen oet Vleuten is heufdredacteur van Hart van Nederland. Hij komp oet De Wiek, waor zien pap een drèeiörgelbedrief har. Zien naolaotenschap is Veeningen zien grote hobby.

Marc Veeningen: ,,Ik denk dat er de laatste jaren weer extra waardering is gekomen voor draaiorgels."

Marc Veeningen: ,,Ik denk dat er de laatste jaren weer extra waardering is gekomen voor draaiorgels." Eigen foto

Op een regenachtige middag klinkt de melodie van Atje voor de sfeer van René Karst oet een schuur in Vleuten. Ien van de drèeiörgels van Marc Veeningen (43) giet even ‘lös’. Tien kleurrieke kolossen staot der in de schuur, met een schat an bijbeheurende kartonnen ‘gattiesboeken’, waormet ze muziek speulen kunt; van marsmuziek tot Op het platteland van Daniël Lohues.

In De Wiek gruit Marc Veeningen in de jaoren ‘80 op tussen de örgels die zien pap bouwt en restaureert. As die in 2012 oet de tied komp, nimt e de verzameling over. Of en toe giet e dermet op pad. ,,Ik denk dat er de laatste jaren weer extra waardering is gekomen voor draaiorgels. In de lockdowns stonden ze voor de deuren van menig verzorgingstehuis om vertier te brengen. Dat heeft een positieve invloed gehad.”

Nieuws

menu