‘Energiezuinig huis levert huurder geen financieel voordeel op’

Het energiezuinig maken van huurhuizen is vaak zo duur dat de huurders er geen financieel voordeel van ondervinden.

Gemeenten en provincies moeten daarom mensen niet met dit soort lokkertjes proberen te verleiden in te stemmen met zaken als woningisolatie. Die waarschuwing deed Jelly van den Bosch, voorzitter van de huurdersvereniging van woningcorporatie Woonborg, dinsdagavond in de gemeenteraadsvergadering van Tynaarlo. Die vergaderde over een plan voor de wonigbouw in de gemeente.

Omhoog in huur, maar ook in wooncomfort

Tynaarlo heeft onder meer hoge ambities om met de corporaties prestatieafspraken te maken over het energiezuinig maken van huizen. ,,Een lagere energierekening kun je dikwijls wegstrepen tegen een hogere huur’’, verklaarde Van den Bosch. ,,De huur gaat maandelijks met 12,50 euro omhoog per energielabel. Als je van D naar B gaat, betaal je dus 25 euro per maand extra.’’

Bij de huidige energieprijzen levert dit weinig voordeel op. ,,Natuurlijk ga je er wel in wooncomfort op vooruit’’, voegde Van den Bosch er aan toe.

Ze waarschuwde verder niet te snel technische vernieuwing te omarmen. ,,In Roden zijn huizen energieneutraal gemaakt, volgens het principe van nul op de meter. Dit betekent dat er een soort theemuts overheen wordt getrokken met allerlei voorzieningen. Het kostte een investering van 140.000 euro per woning. Ze zijn zich rot geschrokken’’, verklaarde Van den Bosch.

Prijskaartje

Van den Bosch komt op een gevoelig moment met haar kritiek. De provincie Drenthe presenteerde dinsdag ook een plan, met weidse vergezichten over energiebesparing in huizen. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra gaat er ook van uit dat energiebesparing zich zelf terugverdient. Volgens Van den Bosch ontbreekt het vaak aan voldoende kennis op dit punt.

Wethouder Henk Berends (PvdA) van Tynaarlo erkende dat het energieneutraal maken van bestaande huizen erg duur is. Bij bestaande huizen moet volgens hem van geval tot geval worden beoordeeld wat mogelijk is om huizen naar een beter energielabel te tillen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu