‘FOC verdeelt tot op het bot'

Publieke tribune raadszaal Assen zat helemaal vol. Foto Marcel Jurian de Jong

Dat er nog geen beslissing zou vallen, was donderdagavond niet af te zien aan de opkomst in de gemeenteraadszaal van Assen. De publieke tribune zat propvol voor het debat over de mogelijke komst van een Factory Outlet Centre.

Dat er nog geen beslissing zou vallen, was donderdagavond niet af te zien aan de opkomst in de gemeenteraadszaal van Assen. De publieke tribune zat propvol voor het debat over de mogelijke komst van een Factory Outlet Centre.

Aan stoelen was in de raadszaal misschien een gebrek, maar aan meningen en visies niet. Zoals inspreker Dennis Klingenberg van jongerenraad Jong Assen het samenvatte: De kwestie rond de komst van een FOC verdeelt Assenaren tot op het bot.

Applaus
Het publiek in de raadszaal was misschien wat eensgezinder dan Klingenberg voorspiegelde. Zij klapten de handen stuk voor de negen insprekers die kritische kanttekeningen plaatsten bij de plannen voor een FOC. Of het nu ging om de komst, de precieze locatie, de grondprijs, of de mogelijk oneerlijke concurrentie. Het aanwezige publiek liet luidkeels weten niet bepaald warm te lopen voor de huidige plannen.

Van alle insprekers kreeg Henk Ziengs misschien wel het grootste applaus. De gerenommeerde ondernemer stoort zich mateloos aan het gekibbel rond de komst van een FOC. ,,Het regent rapporten en cijfers, maar wat hebben we ermee gewonnen'', vroeg hij zich af. Ziengs pleitte juist voor meer onderlinge communicatie om een oplossing te zoeken. ,,Als wij in Assen niet meer met elkaar, maar over elkaar blijven praten. Dan stop ik. Niet met ondernemen, maar dan raakt in mijn ziel de animo voor Assen weg.''

Welkom
Ziengs was lang niet de enige ondernemer die aan de bel trok, maar de middenstand reageerde lang niet zo conservatief als Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar in zijn gewraakte Nieuwjaarsspeech signaleerde. Zo liet Hannelore Vanderveen namens het gelijknamige warenhuis weten niet tegen een FOC te zijn. ,,Ze zijn van harte welkom in de Asser binnenstad'', zei zij. Want, zo redeneert Vanderveen, een FOC zorgt voor een ruim modeaanbod in de binnenstad wat als een magneet op consumenten werkt.

Kritischer was Assenaar Cor Vos die de gelederen van de insprekers sloot. Volgens hem is het college van burgemeester en wethouders te snel achterop een fiets met een te lege achterband gesprongen. ,,Want er is gewoon niet voldoende economische lucht voor zowel een bruisende binnenstad als een bruisend FOC.'' Zijn oproep aan de gemeenteraad: Trek het college van de FOC-fiets af.

Of de gemeenteraad dat ook doet, blijkt 11 februari. Het wordt in ieder geval wel een hels karwei om aan al die meningen en wensen te voldoen.

Lees hier het liveblog van de avond terug en lees alle berichtgeving over het FOC in ons dossier FOC Assen .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
FOC
menu