'Gastdames' in hartje Assen wijzen publiek op coronaregels, maar hun werk is er niet simpeler op geworden

De ‘gastdames’ in hartje Assen helpen in coronatijd de drukte op de markt te beteugelen. ‘Sommigen wandelen hier met z’n drieën of vieren. Ik kan niet zien of ze al dan niet van één gezin zijn’.

De gastdames mogen niet meer 'te sexy' zijn en dragen nu een plooirok.

De gastdames mogen niet meer 'te sexy' zijn en dragen nu een plooirok. Foto: Jaspar Moulijn

Dit voorjaar doken ze voor het eerst op in het Asser centrum: jonge ‘gastdames’ en een enkele ‘gastheer’. De meisjes waren toen, met een knipoog naar motorstad Assen, nog in strakke pakjes gestoken. Net als gridgirls , ‘pitspoezen’ in de volksmond.

Hun verschijning viel bij de meeste bezoekers van het stadshart wel goed. Een minderheid daarentegen zag er aanleiding in initiatiefnemer Vaart in Assen (ViA) weg te zetten als vrouwonvriendelijk. De outfit van de meisjes was ‘te sexy’. De gastdames waren okay, maar de ‘rolbevestigende’ pakjes moesten weg.

Het mag niet te druk worden op de markt

Omdat corona nog altijd van geen wijken weet, zijn de gastdames in hartje Assen gebleven. Afgelopen week besloot de Drentse hoofdstad ze zelfs weer even wat belangrijker te maken. Nu het kabinet de coronamaatregelen heeft verscherpt, hebben de gastdames de taak op te letten of met name bezoekers van de warenmarkt zich hier wel aan houden. Het mag er niet te druk worden. Ze herinneren de mensen aan de coronaregels. Bij overtredingen worden ze geacht klanten daarop aan te spreken.

Ondertussen hebben de tegenstanders luid genoeg op de trom geslagen om aan de strakke pakjes daadwerkelijk een eind te maken, zoals dit weekend weer was te zien. De gastdames gaan nu gekleed in lange, groene plooirokken.

‘Soms krijg je een grote mond terug’

Hun werk is er intussen niet simpeler op geworden. Zo mogen we inmiddels nog maar met z’n tweeën tegelijk over straat, dus ook over de markt. Als iedereen tot hetzelfde huishouden hoort, geldt de regel niet.

Zaterdag aan het begin van de middag zit de dienst van gastdame Mirte er bijna op. Ze werkt tot drie uur. Ze heeft best moeite met de regel dat bezoekers met niet meer dan twee tegelijk langs de kramen kunnen lopen. ,,Sommigen wandelen hier met z’n drieën of vieren. Maar ik kan niet zien of ze al dan niet van één gezin zijn. Spreek je zo’n groep aan, dan krijg je soms een grote mond terug”, vertelt ze van achter haar halve spatmasker.

Steeds meer bezoekers met mondkapje

Maar afgezien daarvan heeft ze weinig klagen. De meeste bezoekers van de markt gedragen zich voorbeeldig, vindt ze: ze volgen de aangegeven looprichtingen, houden afstand tot elkaar bij de kramen en eten niet op straat. ,,Mondkapjes zie je ook steeds meer. Alleen als er bij een kraam een lange rij staat, kruist die soms een looprichting.” Over haar schouder blikt ze even naar de goedbeklante Spakenburgse viskraam.

Gastdame Mirte en haar collega’s krijgen steun van boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren). Van de gemeente Assen kunnen die ‘bij excessen’ een bekeuring uitdelen. Al met al vindt Mirte de drukte op de Asser warenmarkt erg meevallen: ,,Ik woon zelf in Groningen. Moet je daar eens op zaterdagmiddag door de Herestraat lopen.”

‘Goed dat fietsen worden geweerd’

Vlakbij het stadhuis is er even later een moment van rust in de kraam van Schlimbachs ambtelijke worsten uit Ter Apel. Klanten moeten hier bij aankomst eerst een nummer trekken. De worstverkopers zijn best tevreden met hoe het in coronatijd reilt en zeilt op de Asser warenmarkt: ,,De meeste maatregelen zijn in feite niet anders dan in maart hè. Van de zomer werden de regels steeds losser en nu zijn ze weer aangehaald, niet meer en niet minder. Wat vooral goed is, is dat fietsen worden geweerd.”

Ze wijzen naar de uitpuilende stalling voor de deur van het stadhuis. ,,Dan moet er ook een mogelijkheid zijn natuurlijk om de fiets weg te zetten. En dat is hier geregeld.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu