‘Geen dwangarbeid bij Drentse fruitteler’

De 59-jarige aardbeienkweker Henk Sturing uit Hooghalen is onterecht beschuldigd van uitbuiting, gedwongen prostitutie, mensenhandel en pgb-fraude.

Dat zei zijn advocaat Henk Ruis maandag bij de rechtbank in Almelo. Een getergde Sturing zat in het beklaagdenbankje op verdenking van het medeplegen van valsheid in geschrifte in een deel van zijn loonadministratie. Alle andere beschuldigingen zijn geschrapt, omdat de officier van justitie geen bewijs heeft gevonden.

Opzettelijk geknoeid

Volgens de officier van justitie heeft de fruitteler wel opzettelijk geknoeid met de loonadministratie van negen Portugese medewerkers om te verhullen dat hij minder betaalde dan het wettelijk minimumuurloon. In het seizoen 2012 zou hij zo van mei tot september 17.000 euro aan loonkosten hebben bespaard. ,,De boekhouder deed de loonadministratie. Ik heb daar geen verstand van”, zei Sturing.

Geen dwangarbeid

De administratie van Sturing werd juni 2013 in beslag genomen na een inval bij zijn bedrijf. De officier zei maandag dat nergens uit is gebleken dat hij buitenlandse medewerkers heeft uitgebuit. ,,Uit verhoren van de Portugese arbeidsters blijkt dat zij positief waren over Sturing en tevreden over hun loon. Van dwangarbeid was geen sprake.”

Wel vindt de officier dat gesproken kan worden van slecht werkgeverschap, omdat de vrouwen in een afhankelijkheidssituatie verkeerden. De Portugese pluksters verbleven in caravans op het bedrijfsterrein en kregen pas aan het einde van het seizoen, als ze teruggingen naar Portugal, hun salaris uitbetaald. ,,Dat was zo afgesproken”, verklaarde Sturing. ,,Als de vrouwen geld nodig hadden, kregen ze dat. Soms al direct na aankomst, zonder dat een dag gewerkt was. De verstandhouding was erg goed. De Portugese vrouwen zijn zelfs op het feestje van mijn ouders geweest.”

Valse beschuldigingen

Sturing zegt dat met valse beschuldigingen is geprobeerd om hem kapot te maken. ,,Doordat Justitie beslag had gelegd op mijn huis en bedrijfspand kon ik ook lange tijd niets meer financieren. Een schikking van Justitie heb ik afgewezen. Ik sta hier voor de rechter om mijn naam te zuiveren. Door alle rare verhalen, ben ik veel klanten verloren.”

Advocaat Ruis stelde dat de fruitteler de dupe is geworden van verzonnen verhalen van een rancuneuze bijstandsgerechtigde, die door de gemeente Midden-Drenthe bij Sturing moest werken. ,,Op basis van verzinsels van deze vrouw aan haar vriend is die inval gedaan. Ik vind dat er zo weinig is overgebleven dat het Openbaar Ministerie de zaak had moeten seponeren.” Ruis pleitte voor vrijspraak.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Nieuws

Meest gelezen

menu