‘Geld vier molens naar bevolking'

Windmolens. FOTO DVHN

Als het aan de combinatie van Raedthuys en Yard ligt, krijgt de bevolking van Emmen de beschikking over de opbrengst van vier van de 32 te bouwen windmolens.

Als het aan de combinatie van Raedthuys en Yard ligt, krijgt de bevolking van Emmen de beschikking over de opbrengst van vier van de 32 te bouwen windmolens.

Doneren
Die aanvulling op het windmolenplan maakte een medewerker van de beide energiebedrijven deze week duidelijk op een bijeenkomst voor omwonenden van de zoekgebieden. Dat zijn de zeven locaties waar het mogelijk is om minstens vijf windturbines te plaatsen.

De gemeente Emmen moet van de provincie voldoen aan de opdracht om windturbines met een totaal vermogen van 95,5 megawatt (MW) te plaatsen. Omdat een molen vaak 3 MW genereert, betekent dat de komst van 32 windmolens. Raedthuys en Yard hebben zoals gemeld plannen ingediend bij de gemeente om al die 32 molens te bouwen: vijf langs de N34, zeven aan de Zwartenbergerweg langs de grens met Duitsland en twintig op en om het lawaaisportcentrum Pottendijk.

De energiebedrijven willen nu voor de kleinere gebieden de opbrengst van één molen en voor Potendijk twee molens aan de bevolking doneren. Het plan werd overigens met hoongelach begroet. Zo riep iemand tijdens de druk bevolkte bijeenkomst over Pottendijk: ,,Jullie twee molens en wij de rest.''

Fooi
Omwonenden van de voorgestelde molenlocaties zijn vooral bang dat zij met een fooi worden afgescheept als Raedthuys en Yard zich houden aan de door de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) afgesproken gedragscode. Die behelst zo'n 4000 euro per molen per jaar, te verdelen over de directe omwonenden.

Volgens projectmanager Arjen Boesveld biedt Raedthuys de bewoners in elke gebied een percentage aan van de molens. Maar dat percentage is niet gelijk, merkten omwonenden tot hun verbazing en spijt op. Immers, langs de N34 gaat het om 20 procent , maar bij Pottendijk ‘slechts' om 10 procent.

'Burgerwindmolens'
Totaal gaat het dus om vier turbines, door Raedthuys ‘burgerwindmolens' genoemd. De molens worden na afloop van het ontwikkeltraject eigendom van de dorpsbewoners, die daarmee de kans krijgen om dezelfde rendementen te halen als de energiebedrijven. Om dat te bereiken kunnen omwonenden zich aansluiten bij de lokale coöperatie die de molen gaat exploiteren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu