‘Gigantisch verdiend in wietboerderij’

Een kwekerij op archiefbeeld. FOTO ARCHIEF DVHN

Voor grootschalige wietteelt in een boerderij aan de Kolonievaart in Huis ter Heide is tegen een 33-jarige man een jaar cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Volgens de officier van justitie ging het om een van de grootste hennepkwekerijen van het Noorden.

5000 planten
De verdachte was huurder van de boerderij. In het pand werd eind 2013 een professioneel ingerichte kwekerij met bijna 5000 hennepplanten en stekjes aangetroffen. Het Openbaar Ministerie schat dat hij met drie oogsten ruim 300.000 euro heeft verdiend. De verdachte, die nu in Leiderdorp woont, bekende dat hij onder dwang bij de wietkwekerij was betrokken. ,,Ik ben gelokaliseerd door bepaalde mensen. Die hebben mij daartoe gedwongen. Anders was ik dood in de greppel gevonden.”

De officier van justitie vertelde dat zij zelf ter plaatse is geweest bij de inval van de politie in de ‘wietboerderij’. ,,Ik trof een gigantische kwekerij aan in een pand, dat midden in de landerijen lag. Om de boerderij stond een hek, daarbinnen liepen honden. Alles in de boerderij ademde hennep. Aan alle kanten waren hennepruimtes. Er werd geteeld, gestekt, en gedroogd. In kamers boven lagen knipscharen om de wietplanten te knippen. De verdachte woonde in een kleine ruimte midden in de hennep.’’

Geld
Uit onderzoek blijkt dat de man een groot aantal contante stortingen op zijn bank heeft gedaan. ,,In nog geen jaar tijd ging het om 30.000 euro. Geld waarvoor geen verklaring was.” De verdachte is eerder tot een werkstraf veroordeeld voor illegale hennepteelt. Volgens de officier is met de wietteelt in Huis ter Heide forse winst gemaakt. ,,In een kwekerij van deze omvang, met een dergelijke professionele opzet, wordt gigantisch veel geld verdiend. Het gaat om honderdduizenden tot miljoenen euro’s omzet.” Over de ontneming van het criminele geld loopt nog een procedure.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu