‘Heel Drenthe ingekleurd met glasvezel-initiatieven’

FOTO ARCHIEF DVHN

Als het om plaatselijke initiatieven gaat voor de aanleg van snel internet in alle uithoeken, is heel Drenthe ingekleurd. ,,Het is gelukt.’’

Dat wil zeggen: op papier. Het oostelijk deel van Aa en Hunze en delen van het Meppeler buitengebied waren tot het laatst toe zorgenkindjes. Maar ook daar zijn vanuit de bevolking initiatieven ontstaan om te komen tot een vorm van snel internet. Nu de gehele provincie is ingekleurd, telt Drenthe 35 grote en kleine initiatieven.

Haast was geboden. Voor het verkrijgen van een subsidie om de haalbaarheid van de aanleg van snel internet te onderzoeken, konden lokale groepen zich tot eind december melden bij de provincie Drenthe. ,,Maar het is gelukt. Heel Drenthe is nu ingekleurd met plaatselijke initiatieven’’, zegt Erica van Lente, vertrekkend directeur van Verbind Drenthe, de club die zich hard maakt voor snel internet in alle uithoeken van de provincie.

Karma Sierts volgt Van Lente per 1 februari op. Laatstgenoemde gaat aan de slag als waarnemend burgemeester in Bedum. Aan Sierts de taak de krachten in Drenthe verder te bundelen en de plaatselijke initiatieven te begeleiden naar daadwerkelijk snel internet.

Commerciële telecombedrijven laten de aanleg van glasvezel op het platteland links liggen. De kosten wegen niet op tegen de baten. Inwoners moeten zelf het voortouw nemen. De provincie Drenthe verstrekt leningen tegen een gunstig tarief voor de nog volledig witte gebieden. Voor de grijze gebieden, waar al een vorm van enigszins snel internet is, geldt de voorwaarde dat ook de gemeente en eventueel bedrijven moeten meefinancieren.

Van de 35 Drentse initiatieven zijn er 5 zover dat er daadwerkelijk glasvezel wordt aangelegd. De provincie heeft Verbind Drenthe de einddatum voor voorjaar 2019 opgelegd. Dan moet heel Drenthe zijn verglaasd, zoals dat heet. ,,Het is heel reëel om te stellen dat het de komende 2 jaar gaat lukken. Gaandeweg het proces kan er altijd nog sprake zijn van schuivende panelen: Brussel komt met nieuw beleid of marktpartijen komen toch met goede oplossingen. Dan zullen we een time-out inlassen, maar als we gewoon doorgaan op de huidige weg word ik niet zenuwachtig van 2019’’, zegt Sierts.

Nieuws

menu