‘Idioot' hoge molens stuiten op onbegrip

‘Idioot' hoge molens

Inwoners van Weijerswold reageren woedend op de plaatsing van zes molens van 240 meter hoog aan de Duitse kant van de grens. ,,Te idioot voor woorden'', zegt Johan Stoffels. ,,Belachelijk'', briest Irene Driehuis.

Inwoners van Weijerswold reageren woedend op de plaatsing van zes molens van 240 meter hoog aan de Duitse kant van de grens. ,,Te idioot voor woorden'', zegt Johan Stoffels. ,,Belachelijk'', briest Irene Driehuis.

Ook het gemeentebestuur van Coevorden is danig in zijn wiek geschoten. Vorige week informeerde de vestingstad nog bij de gemeente Emlichheim of het gerucht klopte dat de bestaande Duitse windmolens bij Weijerswold worden vervangen. Er werd over gesproken, was het antwoord, maar verzwegen werd dat het om megahoge molens gaat.

Minst slechte oplossing

Coevorden en Emlichheim mogen graag onderstrepen dat ze goede buurgemeenten zijn. Ze delen het grensoverschrijdende industrieterrein Europark, maar net als bij de plaatsing van de Duitse windmolens, pakweg vijftien jaar geleden, wordt Coevorden opnieuw volkomen verrast. Dat gebeurt nota bene in een week dat Coevorden – na een jaar lang overleg met omwonenden en planontwikkelaars – de knoop doorhakte over de plaatsing van Nederlandse windmolens.

Vier zouden er aan de Nederlandse kant bij Weijerswold komen. Dertig keer zaten Johan Stoffels en andere dorpelingen met elkaar en met bouwers van windmolens om tafel om uit te vogelen waar ze het beste geplaatst konden worden. Omdat zowat elke mogelijkheid afviel vanwege onder meer bovengrondse NAM-leidingen, rolde er uiteindelijk een resultaat uit de bus dat Stoffels betitelde als de minst slechte oplossing.

Duitse plannen

,,Dat hele onderhandelingsresultaat kan nu hoogstwaarschijnlijk de prullenbak in. De huidige Duitse windmolens vangen al wind af. Dat wordt alleen maar erger met molens die een keer zo hoog zijn'', weet Stoffels. De huidige Duitse turbines hebben een tiphoogte van zo'n 120 meter. Een hoogte van 240 meter is in Nederland niet toegestaan.

Windmolenbouwer Raedthuys dreigt een claim in te dienen als de Duitse plannen doorgaan. Wethouder Jeroen Huizing heeft al aangekondigd dat Coevorden niet gaat schuiven met de molens. Huizing ziet juist kansen aan Duitse kant, omdat er minder molens terugkomen dan er nu staan. ,,Mogelijk kunnen de nieuwe molens wat verder van de grens geplaatst worden.''

‘Zo ga je niet met buren om'

Coevorden schuift na telefonisch contact met burgemeester Daniela Kösters nu aan bij het overleg aan Duitse kant.

Driehuis wil als PAC-raadslid vragen stellen over de Duitse molens. ,,Het is natuurlijk heel raar dat beide gemeenten zo langs elkaar heen werken. Dat was onlangs ook al het geval bij de brand in een van de turbines. Coevorden is daar toen niet over geïnformeerd'', zegt Driehuis. Stoffels: ,,Zulke hoge molens en dan niet je buurgemeente informeren. Zo ga je niet met buren om.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu