‘Ik wil net zulk haar als Rapunzel’

Op de vluchtelingenscholen in Drenthe heeft elk kind een bijzonder verhaal. In deze serie maken leerlingen een tekening voor de krant. Vandaag Lana Sharaf (7) uit Syrië.

Lana Sharaf (7) uit Syrië doet wel stoer maar is eigenlijk een heel leief meisje met veel oog voor anderen. Op haar tekening sleeën zij en haar vriendinnen van een 'berg' in Nederland. Foto: Jaspar Moulijn.

Lana Sharaf (7) uit Syrië doet wel stoer maar is eigenlijk een heel leief meisje met veel oog voor anderen. Op haar tekening sleeën zij en haar vriendinnen van een 'berg' in Nederland. Foto: Jaspar Moulijn.

Zombies en prinsessen

Wie een beetje schrikgevoelig is, is bij Lana absoluut niet veilig. Dit vrolijke meisje houdt ervan om je aan te vallen. ,,Ik ben een zombie aaaah, ik ga je opeten’’, is haar standaardbegroeting. Daarna hapt ze naar een arm of been, springt bovenop je vanuit een hoek of maakt gekke geluiden.

'Ik ben een zombie aaaah, ik ga je opeten’

Als je echt schrikt, vindt ze het het allermooist. Verder is Lana een meisje dat droomt van prinsessen. ,,Ik wil net zulk lang haar als Rapunzel’’, zegt ze met een prachtig accent en een rollende r. Ze is nog maar een paar maanden in Nederland, maar praat al erg goed, veel en precies. Als de verslaggever vraagt of ze net als Rapunzel wil zijn, weerspreekt ze dat. ,,Nee, ik wil net zulk háár als Rapunzel.’’ Ze heeft het daarna over Cinderella. Assepoester? ,,Nee, Cinderella!’’, zegt ze eigenwijs. Ze wijst naar haar etui. Daar staat ‘cinderella’, en niets anders.

Ze tekent een berg waar ze met vriendinnetjes vanaf is gesleed. Onderaan de berg een plas water waar ze in vallen. Geïnspireerd op Nederland. Ze vindt het hier leuk, maar ook erg koud. Ze maakte in azc Oranje samen met haar moeder haar eerste sneeuwpop. De eerste keer lukte dat niet echt omdat de sneeuw niet genoeg plakte.

Vrienden

Lana is met iedereen bevriend. Als op een dag in maart de kinderen van cbs De Vaart uit Hoogersmilde op bezoek zijn in verband met Pasen, heeft Lana direct een klik met de blonde Emily.

Waar andere kinderen een afwachtende houding aannemen, vliegt Lana er op haar gympjes op af. Dat moet ook wel, zegt ze. ,,Al mijn vriendinnen gaan op transfer, gelukkig komen er wel steeds nieuwe vrienden op school.’’ Snel vriendschap sluiten is noodzakelijk op de vluchtelingenschool, voor je het weet zijn ze weer weg.

Stoer

Ze doet graag een beetje stoer. ,,Ik sla mijn broertje’’, zegt ze. Ze grinnikt er zo lief bij dat je het bijna niet kunt geloven. Haar lerares is lovend: ,,Ze is heel open en vrolijk, ze vertelt graag. Als er iets aan de hand is met andere kinderen komt ze altijd helpen.’’ Verder is ze gewoon hartstikke slim, ze pikt de dingen snel op.

'Als er iets aan de hand is met andere kinderen komt ze altijd helpen'

,,Ik sla mijn broertje echt hoor’’, probeert ze nog een keer om een stoer imago hoog te houden. Ze gromt als een zombie. Dan vraagt ze: ,,Welke kleur vind je mooi?’’ Verslaggever: ,,Roze.’’ Lana’s ogen twinkelen: ,,Dan weet ik iets. Je mag niet weggaan tot ik terugkom!’’ Een kwartier later komt ze met een zelfgehaakt roze vriendschapsbandje terug. Verslaggever moet de pols uitsteken en zij bindt hem om. ,,Voor jou.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu