‘Je zou er zo een meenemen’

Paosbulen, wie weet nog wat deze Drentse traditie precies is? De kinderen van de vluchtelingenschool in Oranje en cbs De Vaart uit Hoogersmilde kregen er maandag eentje.

Een leerling van de asielschool leert van een vrijwilligster van het Interkerkelijk Platform Oranje hoe je een vriendschapsbandje maakt. FOTO DVHN

Een leerling van de asielschool leert van een vrijwilligster van het Interkerkelijk Platform Oranje hoe je een vriendschapsbandje maakt. FOTO DVHN

Spoedcursus

De kinderen van de vluchtelingenschool in Oranje kijken nieuwsgierig naar de vrouwen in klederdracht. Samen met de kinderen van christelijke basisschool De Vaart uit Hoogersmilde staan ze in een grote kring. Het is de volksdansclub Volk van Grada uit Emmen die met acht dansparen in traditionele klederdracht is uitgerukt om de kinderen een spoedcursus Drentse tradities te geven. Alles georganiseerd door het Interkerkelijk Platform Oranje, dat de paosbuultraditie in ere wil herstellen. Te beginnen bij de jongste en de nieuwste generatie.

Viering

De paosbulen zijn gehaakte netjes waarmee kinderen vroeger langs de deuren gingen. Er kwam dan allerlei lekkers in, zoals een (chocolade-)ei, sinaasappels en noten. Veel Drentse kinderen en volwassenen hebben er nog nooit van gehoord, maar vanuit de christelijke traditie is het een belangrijke viering van een nieuw begin. De wederopstanding van Jezus.

Dat begint natuurlijk met dansen op het schoolplein. Als het op klappen aankomt, is er een duidelijk cultureel verschil in ritmegevoel, maar verder gaan muziek, liedjes en dans dwars door alle culturen heen.

Over-aandoenlijk dansen de kinderen de mensen in klederdracht precies na. Een meisje uit Somalië met een hoofddoek vraagt of ze op de foto mag met een dame in klederdracht. Meteen duiken de fotografen erop. De Drentse pracht naast een exotische jonge schoonheid.

Minder hosanna

In de klassen waar gehaakte vriendschapsbandjes moeten worden gemaakt en uitgewisseld, gaat het er toch iets minder hosanna aan toe. ,,Ga je je vriendschapsbandje nog aan iemand hier geven’’, vraagt een juf aan een meisje van De Vaart. Meisje: ,,Dat was ik niet van plan.’’ En dat was dat.

In de klas zitten de kinderen die elkaar kennen toch vooral bij elkaar. Lana uit Syrië en Emily uit Drenthe hebben elkaar wel helemaal gevonden. ,,Ik heb vriendschap gesloten’’, zegt Lana plechtig. De blonde Emily knikt, ze hebben al meerdere vriendschapsbandjes voor elkaar gemaakt. ,,Het is hier bijna hetzelfde, alleen de lokalen zijn veel kleiner’’, zegt een jongen van De Vaart. Hij is voor het eerst op bezoek in de vluchtelingenschool.

Lekkers snapt iedereen

Dan komen de paosbulen binnen. Vrijwilligers bij de kerk hebben 280 exemplaren gehaakt en gevuld met lekkers. Op een briefje in de zak staat de traditie in het Nederlands, Engels en het Arabisch uitgelegd. Het is eigenlijk niet nodig, lekkers snapt iedereen. Dat is om op te peuzelen.

Buiten is een vrijwilliger helemaal om: ,,Wat zijn ze lief hè, je zou er zo één onder je arm meenemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Gevlucht
menu