‘Johannes Passion hoort in kerk, op Goede Vrijdag‘

De passies van Johann Sebastian Bach moet je horen in een kerk, op Goede Vrijdag. Dat vindt organisator Henk van der Molen uit Hoogeveen.

Bach. FOTO YOUTUBE

Bach. FOTO YOUTUBE

En dus is de Hoogeveense Hoofdstraatkerk vrijdag 25 maart om 13.30 uur het decor van de Johannes Passion. Van der Molen, in het dagelijks leven vastgoedondernemer, laat de twee bekendste passies van Bach – de Mattheüs en de Johannes – elkaar afwisselen. Net als de uitvoerenden: Toonkunstkoor en Sallands Bachkoor.

'Niet te vergelijken'

,,De Mattheüs Passion heeft de naam’’, erkent Van der Molen. ,,Maar je kunt ze eigenlijk niet met elkaar vergelijken. De Johannes is toch wezenlijk anders: korter en lichter, met prachtige koralen.’’ Hij vindt dat de passies van Bach het best tot hun recht komen in de kerk, op Goede Vrijdag. ,,Het past in die setting. De uitvoering is zo nauw verbonden met de lijdensdag van Jezus dat datum en plek belangrijk zijn voor de beleving.’’

Belangstellenden

Sinds 2013 worden de passies van Bach om en om in Hoogeveen gehouden. Dit jaar zonder concurrentie van het Noord-Nederlands Orkest dat de Mattheüs Passion niet in De Tamboer uitvoert, maar in De Nieuwe Kolk in Assen. Of Van der Molen daarmee extra bezoekers in de Hoofdstraatkerk krijgt, kan hij moeilijk inschatten.

Niettemin hoopt de Hoogevener op zo’n vierhonderd belangstellenden. Dat publiek bestaat vooral uit 50-plussers. ,,Het is heel lastig om jongeren enthousiast te krijgen voor de traditionele uitvoeringen’’, weet Van der Molen. Hij is erg blij met initiatieven zoals The Passion , het crossmediale project met bekende Nederlanders over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus.

,,Zoiets zou niet misstaan in Hoogeveen’’, mijmert hij. ,,Het past in de andere, eigentijdse manier van kerk-zijn. Laat de jeugd er maar op deze wijze bij betrokken worden. Zodat ze ook gaan zien dat Pasen meer is dan voorjaar, eieren en paashazen. En wie weet bezoeken ze later een passie van Bach.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu