‘Jongeren gaan al lachen als het over een orkest gaat’

Studenten van de Pedagogische Academie Meppel vertellen aanstaande zaterdag in de Grote Kerk in Emmen een moderne versie van de Johannes Passion. Zinloos geweld is het thema.

Organisator en dirigent Hoite Pruiksma en regisseur Gooitsen Eenling willen op deze manier jongeren kennis laten maken met de muziek van Bach.

,,Vooral mbo’ers hebben weinig met Bach. Bovendien merk je vaak dat jongeren al gaan lachen als het over een orkest gaat”, vertelt Eenling.

Daarom trok de Nederlandse Bach Academie de afgelopen drie jaar langs verschillende mbo-scholen in Friesland en Drenthe. ,,Door de scholieren te laten zien wat klassieke muziek is en wat er allemaal bij komt kijken, hopen we dat ze het beter begrijpen. Misschien doen ze in het vervolg ook minder lacherig als hun ouders naar een klassiek concert gaan.”

Geweld

De afgelopen jaren was het thema vluchtelingen. Dit jaar gaat het over zinloos geweld. Met als rode draad het verhaal over de 18-jarige Jesse die wordt doodgestoken wanneer hij ingrijpt bij een vechtpartij. Eenling: ,,Vergelijkbaar met dat van Jezus. Die nam het ook op voor de zwakkeren en kwam uiteindelijk door geweld om het leven. Het verhaal van Jesse staat daar symbool voor.”

De makers van het stuk hebben bewust voor dit thema gekozen, omdat jongeren veel te maken hebben met geweld. Eenling: ,,Op elke school komt het voor. Bovendien hoef je de krant maar open te slaan en het gaat over geweld.”

Modern

Bij de klassieke passions zitten vooral oudere mensen in de zaal en laten jongeren het afweten. Eenling: ,,De klassieke en religieuze taal staat veel te ver van ze weg.” Daarom is er voor een modern thema gekozen dat jongeren aanspreekt en wordt er naast muziek ook gebruik gemaakt van theater. ,,Mensen zijn tegenwoordig erg visueel ingesteld.”

Bovendien wordt het verhaal door jongeren verteld. ,,De acteurs die Jesse, zijn vrienden en familie spelen komen van de toneelopleiding op het ROC Friese Poort in Leeuwarden. De studenten van de Pedagogische Academie Meppel zijn de verhalenvertellers’’, vertelt Eenling.

Openbaar

Normaal gesproken speelt het gezelschap op scholen, maar dit jaar doen ze voor het eerst ook openbare voorstellingen. Eenling: ,,We spelen onder andere in Drachten, Leeuwarden, Emmen en we sluiten af in Meppel.”

Meer informatie over de kaartverkoop staat op de website van de Nederlandse Bach Academie .

Nieuws

Meest gelezen

menu