‘Lost Rolling Stone’ Mick Taylor is nu een Drent

Hij wordt gezien als de beste gitarist die de Rolling Stones ooit hadden: Mick Taylor. Na zijn vertrek uit de band werd het stil rond hem. Nog altijd leeft de Brit teruggetrokken. In... Diever!

Mick Taylor als gitarist tijdens een concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam, hier samen met Bill Wyman (links)

Mick Taylor als gitarist tijdens een concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam, hier samen met Bill Wyman (links)

Vijfenhalf jaar stond hij op de planken met Mick Jagger en Keith Richards. Hij was de leadgitarist van de bekendste rock-’n-rollband ter wereld in hun beste periode, de eerste helft van de jaren zeventig.

Hij was erbij tijdens het catastrofale, door 300.000 mensen bezochte optreden van de Rolling Stones in Altamont, waar de Hells Angels pal voor het podium een toeschouwer ombrachten.

Pleased to meet you : Mick Taylor. Blonde krullen, babyface en iemand die te schuchter leek voor de brutale Stones. Maar tegelijk iemand met een uitzonderlijk talent, een gitarist die Richards in de schaduw stelde. Qua spel dan, niet qua charisma. Na zijn vertrek uit de band, in 1974, werd het wat stil rond Taylor.

Verslaafd

Hij trok zich terug, trad nog wel op maar raakte langdurig verslaafd aan heroïne. De Brit verbleef afwisselend in de VS en Engeland. Ruim veertig jaar later blijkt deze lost Stone, 67 inmiddels, in... Diever te wonen, bij zijn Drentse vriendin.

Het dorp ziet de ex-Stone met enige regelmaat over straat gaan. Bij de kapper en in de supermarkt gaat het over de Engelsman, maar Diever hangt het niet aan de grote klok. Taylor wil teruggetrokken leven, de inwoners accepteren dat. In het rustige, amper 2000 zielende tellende dorp kan zelfs een oud-Rolling Stone anoniem naar de bakker wandelen.

Taylors vriendin is Marlies Damming. Aan de telefoon is ze vriendelijk, maar resoluut. Ze snapt het verzoek om een gesprek. Zeker nu uitgerekend deze maand de Rolling Stones voor het eerst in tien jaar een nieuw album hebben uitgebracht. ,,Maar nee. Mick is erg gesteld op zijn privacy.” Op vragen over het leven van haar en de ex-Stone in Drenthe gaat ze niet in.

,,We voerden heel diepgaande gesprekken”

Damming (43) en Taylor kennen elkaar al zestien jaar. Het Nieuwsblad van het Noorden , een van de voorgangers van deze krant, besteedde in 2000 al kort aandacht aan het koppel. Damming studeerde in die tijd in Groningen en de ex-Stone had haar zojuist opgezocht in het studentenhuis. Het was een kleine twee maanden na hun eerste ontmoeting, na afloop van een optreden van de Mick Taylor Band in het Belgische Verviers.

,,We voerden heel diepgaande gesprekken”, vertelt Damming in de krant. ,,Het was voor ons allebei heel inspirerend.” Het was het begin van de relatie tussen de Drentse en de 24 jaar oudere bluesgitarist. Ook The Mammoth Book of the Rolling Stones , het in 2013 uitgebrachte standaardwerk over de band, noemt Taylor en Damming even. Afgezien van deze twee publicaties heeft het koppel altijd uit de schijnwerpers weten te blijven.

De oude schittering

Het boek gaat nog wel in op de rol en betekenis van Damming als het gaat om de carrière van de gitarist. Auteur Sean Egan denkt wel te weten waarom Taylor de laatste jaren iets van de oude schittering terug lijkt te hebben. De Brit staat ook weer vaker op het podium, met enige regelmaat zelfs als gastgitarist tijdens optredens van de Stones.

Much of Mick’s new lease on life and enthusiasm comes from his girlfriend Marlies Damming’, schrijft Egan. Damming heeft een uitgebreid profiel op netwerksite LinkedIn. Ze deed gymnasium aan het Menso Alting college in Hoogeveen. Na haar studie medicijnen werkte ze onder meer bij de ING en Icare. Op dit moment is ze Taylors manager.

Haat- liefdeverhouding

Zelf heeft de forgotten Stone , zoals hij ook wordt genoemd, de laatste jaren een opmerkelijke haat-liefdeverhouding gekregen met ’s werelds bekendste rock-’n-rollgroep. Jagger en co vragen de beste gitarist die de Stones ooit hadden zo nu en dan een paar nummers mee te spelen. Anderzijds ‘vergaten’ ze bijvoorbeeld hem dit voorjaar uit te nodigen voor de opening, in Londen, van Exhibitionism : de expositie over de geschiedenis van de Rolling Stones.

Taylor heeft een Facebookpagina, waarop hij hierover zijn beklag heeft gedaan. De tentoonstelling bevat immers ook herinneringen aan zíjn jaren bij de Stones. ‘ It appears they are using my name and likeness for another multi-million dollar making exercise’ , gromt de gitarist uit Diever op 3 april. Een week later meldt hij in een bericht met foto hoe hij heeft genoten op de slotdag van de Bowie-expositie in het Groninger Museum. Hij bedankt directeur Andreas Blühm voor de uitnodiging.

In Diever laten ze de ex-Stone en zijn blonde vriendin met rust. ,,Mick wil gewoon over straat kunnen lopen. In Diever respecteren de mensen dat”, vertelt Damming. In het dorp groet iedereen elkaar. Dievernaren merken op dat Taylor dat kennelijk niet is gewend.

Niet heel vriendelijk

,,Hij zegt niet altijd wat terug”, klinkt het. ,,Niet héél vriendelijk, deze man”, zegt een ander. De gitarist die in 1969 debuteerde bij de Stones, in Hyde Park in Londen en voor een kwart miljoen bezoekers, slentert nu stilletjes door het Drentse esdorp, op weg naar de Coop of de bakker. ,, Heb ‘em veurige week nog ‘zien loop’n met zien boodschappentassie ”, vertelt een oudere Dievernaar.

Marlies Damming vertelt dat haar beroemde levenspartner nog altijd interviewverzoeken ontvangt van de muziekpers. ,,Maar Mick gaat nergens op in. Sorry, ook niet op een verzoek om te praten over hoe het is om als oud-Rolling Stone in Drenthe te leven.” Zelf ziet Damming er ook niet zo veel bijzonders in: Mick Taylor is gewoon een bluesmuzikant die besloten heeft naar Drenthe te verhuizen. ,,Ik ben vrij nuchter. Harry Muskee woonde ook in Drenthe. Misschien zit er hier iets speciaals in het water, haha.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu