‘N374 bij Westdorp wordt straks snelweg'

Omwonenden sceptisch over provinciale plannen N374 Archief DvhN

Twee weken geleden nog reed iemand er zijn auto total loss tegen een boom. De cijfers liegen er niet om, maar omwonenden staan sceptisch tegenover het plan van aanpak dat de provincie Drenthe maandagavond tijdens een inloopbijeenkomst in het Hunzehuys in Borger presenteerde.

Wordt het geen racebaan nu de bomen worden gekapt en de weg wordt verbreed, vroeg iemand zich af. ,,Wat mij betreft laten ze het zoals het nu is'', zei omwonende Theo Feddema. Als mensen zich houden aan de huidige maximumsnelheid van 60 kilometer per uur is er niks aan de hand, meent hij. ,,Dat er zoveel ongelukken gebeuren, hebben de mensen aan zichzelf te wijten. Straks wordt het een snelweg.''

'Geldverkwisting'

Landbouwverkeer, dat nu nog gebruik maakt van parallelweg annex fietspad, wordt straks de hoofdrijbaan op gedirigeerd. Boeren zijn bang dat het voor hen in de nieuwe situatie eerder gevaarlijker wordt dan veiliger. ,,Geldverkwisting'', noemde een van hen het plan, waarin de provincie bijna een miljoen euro investeert.

Wie vanuit Borger over de N374 nu richting Schoonloo rijdt, komt bij Westdorp in een flessenhals terecht. De weg is daar smaller, aan weerszijden staan dikke eiken. Op 7 maart gaat de boel op de schop. Alle 78 bomen aan de noordkant worden gekapt, zodat ruimte ontstaat om de weg aan die kant te verleggen en te verbreden van 6 naar 6,60 meter.

Vrees

De parallelweg is straks uitsluitend nog toegankelijk voor fietsers en bromfietsers. De boeren vrezen voor ongelukken nu de maximumsnelheid op de weg naar 80 kilometer per uur gaat. ,,Een bietenwagen kon vanaf die parallelweg achteruit het land op. Nu moet de chauffeur vanaf de hoofdweg achteruitrijden'', zei iemand. De provincieambtenaar stelde dat zo'n situatie niet uitzonderlijk is.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Borger-Odoorn
menu