‘NAM moet helder praten over afvalwater’

FOTO ARCHIEF DVHN

De NAM moet in heldere en begrijpelijke taal uitleg geven over het afvalwater dat vrijkomt bij de oliewinning in Schoonebeek.

Dat schrijft de commissie Milieueffectrapportage maandag in haar advies aan minister Kamp van Economische Zaken. De commissie adviseert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om extra tijd te nemen om lokale politici en omwonenden - zonder al te veel technische taal - te informeren over alternatieven om van het Schoonebeekse afvalwater af te komen. Sinds 2011 wordt dat geïnjecteerd in oude gasvelden in Twente.

,,,Alle onderzochte opties om van dat afvalwater af te komen en alle voor- en nadelen moeten netjes beschikbaar zijn voor iedereen’’, zegt Sjoerd Harkema namens de commissie. ,,En dat betekent dat er iets anders moet komen naast de technisch gedetailleerde rapporten van de NAM. We denken dat een tussenrapportage in heldere en begrijpelijke taal voor de lokale politiek en de omgeving wenselijk is. Er komen veel vragen over en een technisch antwoord is niet altijd het juiste.’’

Toen in 2006 een vergunning werd verleend voor de injectie van het Schoonebeekse afvalwater in de Twentse bodem was dit de meest geschikte methode. De NAM onderzoekt (uiterlijk tot de zomer) of dat nog steeds zo is, of dat het water bijvoorbeeld beter gezuiverd of dichterbij in de Drentse bodem geïnjecteerd kan worden. Kamp neemt hier uiteindelijk een besluit over.

Nieuws

Meest gelezen

menu