Hoe gaat het er op de Internationale Schakelklas in Assen aan toe? ‘Oekraïense leerlingen staan met één been in thuisland’

De Internationale Schakelklas in Assen is verdriedubbeld. Leerlingen uit Oekraïne, Syrië, Afghanistan en Eritrea krijgen samen les. Hoe gaat dat?

Leerlingen op ISK Assen leren over de kaart van Nederland. Rechts docente Alina Korbmacher, die zelf ook uit Oekraïne komt.

Leerlingen op ISK Assen leren over de kaart van Nederland. Rechts docente Alina Korbmacher, die zelf ook uit Oekraïne komt. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ze vallen toch op, de foto’s van Geert Wilders en Thierry Baudet. Leiders van anti-immigratiepartijen hangen aan de ramen in het burgerschapslokaal op de Internationale Schakelklas aan de Merwedestraat in Assen, samen met koppen van andere lijsttrekkers uit de Tweede Kamer. „Wij vinden het belangrijk dat leerlingen leren wat een democratie is”, licht docent Rianne Siekman toe. „De nieuwkomersleerlingen moeten weten dat we hier onze mening mogen geven.”

Op dit moment is de klas bezig met het thema ‘werk’. Razend interessant, want dat houdt ze zelf ook bezig. Ze bekijken het hele proces, van vacature tot contract. Siekman legt de kinderen uit dat je tijdens een sollicitatiegesprek elkaar aankijkt en een hand geeft. Dat een leerling na de les op Siekman afstapt met de mededeling: „Ik heb mijn cv opgestuurd en werk nu bij de Albert Heijn”, doet haar glunderen.

Nieuws

menu