‘RTV Drenthe moet dispensatie krijgen’

Gebouw van RTV Drenthe

De Statenfracties van het CDA en de PvdA willen dat RTV Drenthe dispensatie krijgt in de nieuwe Mediawet van staatssecretaris Sander Dekker.

Statenleden Bart van Dekken (CDA) en Rudolf Bosch (PvdA) willen dat de Gedeputeerde Staten (GS) de komende tijd gaan lobbyen voor een uitzonderingspositie van RTV Drenthe in de mediawet van staatssecretaris Sander Dekker.

Verschraling

,,Dat is nodig om verdere verschraling de regionale journalistiek in Drenthe te voorkomen’’, vertelt Van Dekken. ,,Als RTV Drenthe net als RTV Noord en Omroep Zeeland onder Hilversum vallen, krijgen ze minder geld, omdat ze minder inwoners per verzorgingsgebied hebben dan bijvoorbeeld RTV Noord-Holland. Daardoor moeten ze meer bezuinigen dan anderen. Bovendien moet een regionale omroep zelf de programmering kunnen bepalen en niet Hilversum.”

Eerder werd in de Eerste Kamer al gesproken over een aparte status voor Omrop Fryslân. Senator Henk Ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) vindt dat de Friese omroep onafhankelijk moet blijven om de Friese taal en cultuur te waarborgen.

Minderheidstaal

Behalve Friesland willen de provincies Limburg en Overijssel ook dispensatie voor hun regionale omroepen. Ze beroepen zich op een Europees Handvest voor regionale talen, waarin staat dat staat dat het Limburgs en het Nedersaksisch, net als het Fries een erkende minderheidstaal zijn.

,,RTV Drenthe heeft dezelfde functie als Omrop Fryslân. Dus dan moet dat ook gelden voor het Drents en Overijssels”, zegt Statenlid Bosch.

Geld

Provincie Friesland liet eerder al weten dat ze meer geld gaan geven aan de Friese omroep. Voor Drenthe is dat volgens Bosch nog een stap te ver. ,,De bal ligt eerst in Den Haag. Maar als dat allemaal spaak loopt, dan gaan we kijken wat we kunnen doen. Als provincie voelen we ons verantwoordelijk voor gedegen regionale journalistiek.”

Dinsdag maakte de staatssecretaris bekend dat de bezuiniging van 17 miljoen euro voorlopig uitgesteld wordt. De Eerste Kamer praat woensdagavond over dat voorstel.

Nieuws

Meest gelezen

menu