‘Stem gaf de opdracht moeder te doden’

Een 19-jarige man uit Annen moet van de rechtbank een jaar worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. De man stond donderdag terecht voor poging tot moord op zijn moeder op 10 oktober vorig jaar.

Hij lijdt aan een autistische stoornis en kreeg door de jaren heen steeds meer last van wanen. Op 10 oktober vorig jaar gaf een stem in zijn hoofd hem tijdens het avondeten opdracht binnen tien minuten iemand te vermoorden. De enige die op dat moment bij hem was, was zijn moeder.

Met pannen op het hoofd geslagen

Hij sloeg haar met meerdere pannen op het hoofd en probeerde haar te wurgen. De vrouw wist naar buiten te vluchten en schreeuwde daar om hulp. Buren overmeesterden haar verwarde zoon en belden de politie.

De vrouw belandde met meerdere hoofdwonden, een hersenschudding, had losse tanden, kneuzingen en blauwe plekken in het UMCG. Aangifte deed ze niet; ze wil dat haar zoon hulp krijgt. Dat herhaalde de geëmotioneerde Annense in de rechtszaal.

Ze noemde het hartverscheurend dat ze haar zoon, die 19 jaar bij haar heeft gewoond, niet meer zelf kan verzorgen. ,,Dag en nacht waren we samen. Ik hou zielsveel van hem.”

Ontoerekingsvatbaar door psychose

Haar zoon, die 156 dagen vastzit, bekende de gruweldaad in de rechtszaal. Volgens deskundigen zat hij op dat moment in een psychose, waardoor hij volledig ontoerekeningsvatbaar was. Nu hij medicijnen slikt, gaat het beter met hem, vertelde hij.

,,Ik wil echt heel graag naar Dennenoord in Zuidlaren”, zei de man tegen de rechters.

De rechtbank deed meteen uitspraak. Omdat de man in een opwelling handelde, is niet poging tot moord maar poging tot doodslag bewezen, oordeelde ze. Vanwege zijn psychische ziekte werd de man ontslagen van alle rechtsvervolging en wordt hij gedwongen opgenomen.

Nieuws

menu