‘Straatverlichting Hoogeveense wijk onveilig’

De nieuwe straatverlichting in de Hoogeveense wijk De Weide is volgens de lokale CDA-fractie te fel en zorgt voor onveilige situaties in het verkeer. ,,Vooral bij de kruispunten is het heel hinderlijk”, vertelt CDA-raadslid Hilma Mastwijk, die zelf in de wijk woont.

,,Je kan het vergelijken met een laagstaande zon. Het licht schijnt recht in je ogen en je kan niet zien wat er van de andere kant komt. Er moet echt wat gebeuren om ongelukken te voorkomen’’, vertelt Mastwijk.

Feller

De gemeente Hoogeveen heeft onlangs de oude lampen vervangen door ledverlichting en wil daarmee besparen op energieverbruik en de lichtvervuiling verminderen. Maar de nieuwe lampen zijn feller dan de oude. Mastwijk: ,,We hebben zelf ook een paal voor het huis staan en als die brandt dan lijkt of het heeft gesneeuwd. Zoveel licht komt ervan af.”

Volgens de CDA’er hebben meer wijkbewoners last van de nieuwe verlichting. ,,Zodra de eerste lampen waren opgehangen, hoorde ik er mensen over klagen.’’

Cindy Tigelaar merkt ook dat het licht anders is, maar vindt het niet echt een probleem. ,,We hebben in huis meer licht van de straat dan voorheen. Maar tijdens het autorijden heb ik er nog geen last gehad. Eigenlijk vind ik het wel prettig licht. Misschien is het een kwestie van wennen.’’

Lage palen

Kamiel Bertels, collega-raadslid van Mastwijk, woont in Hollandscheveld en is bekend met de nieuwe ledverlichting. In zijn woonplaats worden sinds enige tijd dezelfde lampen gebruikt. Hij nam een kijkje in De Weide om te zien of het inderdaad een kwestie van wennen is. ,,De lampen zijn in De Weide echt feller dan in Hollandscheveld’’, vertelt Bertels.

Beide raadsleden denken dat het komt door de hoogte van de palen. Mastwijk: ,,In Hollandscheveld hebben ze de hele paal vervangen. In De Weide is de nieuwe verlichting geplaatst op de oude palen. Deze zijn lager en veroorzaken wellicht het probleem.’’ Een wijkbewoner die niet met zijn naam in de krant wil, voegt daaraan toe dat de nieuwe lampen ‘een grotere lichthoek’ hebben.

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders en wil hoe ze de problemen met de felle lantaarnpalen gaan oplossen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu