‘We zagen failliet Macintosh niet aankomen'

Het faillissement van winkelbedrijf Macintosh heeft grote gevolgen voor de Asser binnenstad. Scapino, Manfield, Dolcis, PRO Sport en Invito dreigen in één klap uit het straatbeeld te verdwijnen.

Klaas van Dijk van Boots in Assen.

Klaas van Dijk van Boots in Assen.

Een rondje door het centrum van Assen levert een treurig beeld op. Geen bezoeker kan om de grote hoeveelheid borden ‘Te huur' of ‘Te koop' heen. En daar komt binnenkort nog een heel aantal bij. Winkelketen Macintosh is failliet. Dat doet het centrum geen goed.

'De onzekerheid is gewoon kloten'

Het concern heeft verschillende schoenenketens in de binnenstad, zoals Scapino (Oudestraat), Manfield (Mercurius Centrum), Dolcis (Gedempte Singel) en PRO Sport en Invito (Warenhuis Vanderveen).

De vorige week failliet verklaarde winkels van Macintosh gaan over een maand dicht. Het personeel is zo goed als zeker zijn baan kwijt, want bij een eventuele overname bepaalt de nieuwe eigenaar of en wie van de personeelsleden meegaan.

Edwin de Groot, bedrijfsleider van Manfield, zegt vooral last te hebben van de onzekerheid die zo'n faillissement met zich meebrengt. Wat er na de sluiting van de winkels staat te gebeuren weten de werknemers nog niet. ,,Die onzekerheid is gewoon kloten. Onze toekomst is op dit moment een heel grote vraag.”

Positief over de toekomst

Manfield, met zes medewerkers, sluit al aan het einde van deze maand. ,,Dit staat los van het faillissement en wisten we al even. De bezoekersstromen in het centrum zijn de laatste jaren enorm afgenomen.” Toch zag De Groot de winkel-sluiting niet aankomen. ,,Ik had net het idee dat het weer wat beter ging. We waren er nog niet, maar er zat zeker een stijgende lijn in.”

De bedrijfsleider ziet, ondanks de onzekerheid, de toekomst positief tegemoet. ,,Ik hoop dat de winkels worden overgenomen, zodat we weer verder kunnen. Niet meer in Assen waarschijnlijk, maar Manfield is en blijft een mooi bedrijf.”

Voor de ware schoenenliefhebber blijven er nog genoeg winkels over. Klaas van Dijk is eigenaar van schoenenwinkel Boots Shoes in de Drentse hoofdstad. Hij heeft wel een verklaring waarom, na Schoenenreus, weer een groot aantal schoenenwinkels failliet is. ,,We zijn als schoenenbranche als laatste de crisis ingegaan en komen er dus ook als laatste uit. Ik ben bang dat het einde nog niet in zicht is.”

Hij betreurt de dreigende sluiting van de vijf schoenenketens. ,,Ik vind het jammer. Van mij mag iedereen een goede boterham verdienen. Het is in verband met de leegstand in de binnenstad ook niet goed.”

Fel tegenstander van FOC

Van Dijk is dan ook een fel tegenstander van een Factory Outlet Centre bij het TT-Circuit. ,,Ik hou mijn hart vast. Er is zoveel gebeurd en dan durft de gemeente nog na te denken over een FOC. Hoe dan?”

Voor Scapino ligt de situatie net iets anders. Het faillissement van het bedrijf met Asser roots werd later dan dat van de andere Macintosh winkels uitgesproken. ,,Een winkel-sluiting is bij ons nog niet aan de orde”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. ,,We gaan gewoon door, maar het speelt natuurlijk wel continu in je achterhoofd.”

Dat het hoofdkantoor in Assen is gevestigd zorgt volgens de woordvoerder van het bedrijf voor een extra dimensie. ,,Je merkt de steun van de mensen hier. We krijgen veel positieve reacties en ze proberen ons een hart onder de riem te steken steken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu